Olav Torheim (26)

Yrke: Doktorgradsstipendiat i fysikk

Sivil status: Gift, ett barn

Medlem av: MIFF (Med Israel for fred).

— Jeg vokste opp på 80- og 90-tallet, og husker intifadaen på slutten av 80-tallet. Det var Israel som angrep barn som kastet stein, og jeg identifiserte meg mye mer med palestinerne. Så kom fredsprosessen, og jeg trodde de skulle bli enige. Israelerne gikk så langt at de tilbød palestinerne en egen stat på hele Gaza og over 90 prosent av Vestbredden, palestinerne sa nei. Det var da jeg gikk fra å tenke at Israel var den store skurken til å grave litt mer. Jeg begynte å lese avisene Jerusalem Post og Haaretz, og fikk et annet bilde.

- Hvorfor Israel? - Jeg synes det Israel har fått til er noe en kan identifisere seg med. Jødene har klart å skape et liberalt demokrati i Midtøsten, og en fungerende velferdsstat, der de har integrert mennesker fra hele verden. De har reist opp en gammel kultur, og gjenreist det gamle språket sitt. Akkurat det kan jo sammenliknes med nynorsken i Norge.

- Er du en typisk Israel-venn? - Jeg er nok ikke den stereotype Israel-vennen. Det blir sagt at de som støtter Israel er kristne fundamentalister, men jeg plasserer ikke meg selv der. Israel er jo et sekulært demokrati med religionsfrihet. Det er mye i Israel som enkelte kristne vil reagere sterkt på, for eksempel homseparadene i Jerusalem.

- Er det noe av det Israel gjør som er vanskelig å forsvare? - Det er for eksempel ikke vanskelig å forsvare sikkerhetsgjerdet. Muren kan jo tas ned igjen, mens de som blir drept av terror aldri får livet tilbake. Det finnes nok av arabiske og kristne land, jødene har jo bare Israel. Jødeforfølgelsene viser at de trenger et land.

- Hvorfor valgte du å engasjere deg i denne konflikten, og ikke en annen? - Det er noe spesielt med Midtøstenkonflikten som knytter nordmenn opp mot den. Både arbeiderbevegelsen og kristne bevegelser har hatt tette bånd til Israel. Jeg er enig i at mange lider i verden, og at konflikten er overdimensjonert i mediene, borgerkrigen i Sudan har jo mange flere døde. Det er nok nettopp det at media blåser konflikten opp som har fått meg til å reagere.

- Er det politisk ukorrekt å holde med Israel? - Ja, vi som støtter Israel skal liksom defineres ut av ordskiftet. Vi anerkjenner at palestinerne har det vanskelig. Men det er liksom ingen som skal få lov til å sette fokus på israelernes lidelser.

- Nytter det å bry seg om en konflikt så langt borte? - Ja, absolutt. Internasjonal opinion har mye å si for hvordan situasjonen utvikler seg.

- Tror du det blir fred noen gang? - Jeg er egentlig veldig pessimistisk. Da Israel trakk seg ut av Gaza, svarte palestinerne med å gå til angrep over grensen. Israel har gang på gang forsøkt å finne en løsning, palestinerne har forspilt sjansene. Men jeg har ikke noe fasitsvar.

Lillebø, Jan M.