Et par hundre flaggviftende Israel-venner hadde samlet seg på Festplassen klokken 18 torsdag. De ville vise sin støtte til ofrene etter krigen i Gaza, men også til Israels rett til å forsvare seg. Det var dette siste momentet som ble dominerende.

Kun rundt tyve motdemonstranter fra ulike venstreorganisasjoner hadde møtt opp for å protestere mot markeringen. De ble først holdt ved Musikkpaviljongen av det mannsterke politioppbudet, men forflyttet seg etter hvert over til Festplassen. Med unntak av et par spredte protestrop forholdt de seg rolig under markeringen, og holdt opp et par plakater som fordømte Israels handlinger i Gaza.

God stemning

Anita Apelthun Sæle holdt en flammende appell til støtte for Israel.

— Er det godt å komme sammen for Israel? ropte hun til folkemengden.

— Ja! Halleluja! kom svarene.

Etter opplesning av en uttalelse til støtte for Israel, ble det tatt opp hva siste taler Odd Sverre Hove, redaktør i DagenMagazinet, kalte «en god, kristelig kollekt» for å dekke utgiftene ved markeringen.

Lite bråk

Enkelte av motdemonstrantene hadde maskert seg med palestinaskjerf, men det var nok mer for beskyttelse mot den sure vinden enn for ikke å bli gjenkjent. Det var mange på begge sider som slet med å holde fast i flaggene sine, og gnister fra faklene føk langt av gårde.

Etter markeringen forsøkte motdemonstrantene seg med noe spredt slagordsroping, men de fikk ikke den helt store oppslutningen. Enkelte kom i diskusjon med Israels-venner, men gemyttene ble opphetet kun i ett tilfelle. Da var politiet raskt på pletten og fikk fjernet bråkmakeren.

Operasjonssentralen ved Hordaland politidistrikt forteller at to personer ble innbrakt for ikke å følge pålegg fra politiet, men disse er nå løslatt.

FREDELIG: Israel-markeringen på Festplassen gikk rolig for seg.
Hallstein D Mala