— Det var kjempekaldt. Vi måtte ha på oss yttertøy, lue og skjerf mens vi skrev, sier 20 år gamle Synnøve Fisketjøn

Hun og studievenninnene har har samlet seg i et rekkehus på Vallaheiene for å feire at eksamen er over. Jentene har heldigvis fått varmen igjen etter den hustrige opplevelsen, men de er fremdeles noe sjokkerte over opplevelsen.

Tidlig i morges møtte studentene på Fantoft for å ta forberedende prøve i psykologi. De som kom først ble stående i regnet fram til eksamensvaktene slapp den inn i gangen.

Kaldere inne enn ute

Under normale forhold ville studentene likevel ha fått varmen i seg igjen, men i stedet kom de inn i et isende kaldt eksamenslokale.

— Vaktene sa at det var kaldere inne enn ute, og at vi måtte bevege på oss for å holde varmen. Noe var galt med varmesystemet, men det kom ikke til å bli fikset før i morgen. Det var jo altfor sent for vår del, sier 20-åringen som studerer forebyggende helsearbeid.

De kalde studentene måtte ta på seg yttertøy, skjerf og lue for å prøve å holde varmen. I pausene gjaldt det å hoppe og sprette for å få i gang blodsirkulasjonen.

— Jeg synes det var vanskelig å skrive når det var så kaldt. Dessuten var det også distraherende når alle de andre satt og blåste inn i hendene for å holde seg varme, sier den ferske studenten.

- Uakseptabelt

Selv var Synnøve ikke blant dem som ble våte før eksamen startet, men hun synes synd på de som måtte begynne dagen med fuktige klær.

— De ble nok enda kaldere, sier hun.

Eksamensvaktene var klar over at det var svært kaldt i lokalet. Ved en anledning sa de at det var 13 grader. Senere ble temperaturen målt til 11,9 grader.

At det er helt uakseptabelt å ha eksamen når det er så kaldt er jentene helt enige om.

Direktør ved Utdanningsavdelingen på UiB er informert om den iskalde eksamensavviklingen. Han har stor sympati med studentene som måtte hutre seg gjennom den forberedende prøven.

— Ja, det er klart. Vi ønsker jo det beste for studentene våre, sier Christen Soleim.

Kan klage på kulden

Det var en teknisk feil på varmeanlegget som gjorde at det ble så kaldt i lokalet. Ifølge direktøren var temperaturen steget til 14 grader da eksamenen startet for de 370 elevene. Det ble også satt inn ekstra varmeovner.

— Vi gjorde en vurdering på om eksamen skulle avvikles eller ikke. Men det var mange kandidater som var på plass og siden temperaturen steg gjennomførte vi dagen som planlagt, sier Soleim.

Han understreker at studenter som mener de har gjort det dårligere på grunn av kulden har full anledning til å klage til Det psykologiske fakultetet.

— Klagene blir i såfall bli behandlet på vanlig måte, sier direktøren.

Dekan på Det psykologiske fakultet Gerd Kvale forsikrer at også hun har stor sympati med studentene.

— Hvis rammevilkårene har vært dårlige ved eksamensavviklingen så er det selvfølgelig beklagelig, og det blir selvfølgelig fulgt opp, sier Kvale.