• Hvordan skal du samarbeide med partileder Liv Røssland? - Veldig godt spørsmål, svarer onsdagens Frp-sjokk, Steinar Frøiland (51).

Fyllingsdølen suste inn på annenplass på Frps liste for neste års kommunevalg. Litt av en kometkarriere for en som meldte seg inn i partiet i august 2005, og som ikke har noen politisk erfaring fra før.

— Jeg var absolutt overrasket selv. Det må være mange flere som er misfornøyde med hvordan partiet er blitt styrt, sier Frøiland.

Han legger ikke skjul på at det er misnøye med partiledelsen som ligger bak opprøret.

Krever demokrati

— Jeg mener det har vært for lite demokrati i partiet, og har kommet med kritikk av ledelsen for det, sier han.

Kritikken går blant annet på at det er for få personer som innehar alle de tunge politiske vervene.

— Det må være mulig å finne andre folk som kan gjøre nytte for seg i de ulike posisjonene, sier Frøiland.

Til daglig jobber han som fagsjef i Gjensidige. Der har han ansvar for risikostyring og skadeforebygging - kunnskaper som kanskje ikke er dumme å ta med til et parti i dyp splittelse. Selv sier han at han er spent på samarbeidet med Liv Røssland og de andre Frp-toppene.

Politisk beskriver Frøiland seg som en moderat Frp-er. Han nevner eldreomsorg og skole som hjertesaker, og stiller seg åpen til å samarbeide med Høyre. Motstanden går altså først og fremst på Frps indre struktur.

- Rar kritikk

Liv Røssland avviser at det vil bli et problem å samarbeide.

— Jeg tror det går greit. Det er nominasjonsmøtet som bestemmer, sier hun.

Likevel reagerer hun på kritikken som den ferske listenaboen kommer med.

— Han har vært veldig kort tid i partiet, og har aldri henvendt seg til oss i ledelsen. Jeg har ikke hilst på ham før onsdag. Da synes jeg det er rart at han kan målbringe slik kritikk, sier Røssland.

Hun er ikke enig i at partiet styres av en liten klikk.

— Aldri har vi hatt så mange posisjoner å fordele, og aldri har det vært så mange som har fått dem. Men det vet vel ikke Frøiland, som er så fersk. Det vil alltid være noen som er misfornøyde, sier hun.

Til det som skjedde på nominasjonsmøtet, har Røssland følgende kommentar

— Det var godt mobilisert. Vi har 980 medlemmer i partiet. 100 møtte på nominasjonsmøtet, og 55 stemte inn Frøiland. Det gjenspeiler ikke nødvendigvis medlemsmassens ønsker.

Lillebø, Jan M.