Grønn Etat erklærer torsdag at isen er trygg og farbar på flere vann i Bergensregionen: Tranevannet, Titlestadtjørna, Haukelandsvannet ved Nygårdsviken i Arna, samt Byrkjelandsvannet i Fana og Skomakerdiket på Fløyen.

Ismålingene er tatt torsdag 17. januar 2013.

Se etter stålis

Gard Aleksander Bjørnstad, president i Norges livredningsselskap, har lang erfaring med is, og et par gode råd til folk som vil prøve seg på glattisen.

— Se etter stålis, er det beste isen. Den er ofte helt klar, eller grå, sier han. Sørpe-is derimot, som oppstår når været skifter og det dannes flere lag i isen, er ikke like trygg.

- Jo hvitere isen blir, jo flere luftbobler er det i den, og dermed blir den mer uttrygg.

Videre forteller han at isen er ofte tryggere på mindre vann enn i større og dypere vann. Det skyldes at vannsirkulasjonen er større i større vann, og det inneholder mer varme.

I små vann kan isen lettere fryse helt til bunns.

Kjøp ispigger

— Er isen fem centimeter tykk, kan den holde et voksent menneske. Er den ti, holder den dette voksne mennesket og en motorsykkel, og er den 20 centimeter holder den en folkemengde, sier Bjørnstad.

— Jeg anbefaler alle som skal ferdes på is å kjøpe ispigger. Det er en veldig billig livsforsikringen, de koster bare en hundrings. Selv om man ikke har tenkt til å gå gjennom isen, mener han det er velig lurt å ha med for sikkerhets skyld.

— Det skal ikke mange minuttene til i kaldt vann til før man mister muskelkraft, og evnen til å resonere fornuftig, sier han.

- Hva gjør man hvis isen virker utrygg?

— Legg deg på magen, og ål deg tilbake dit du kom fra.

TRYGT: Nå kan du løpe rundt på Skomakerdiket. Dette bildet ble tatt en annen kald vinter, 2004-2005.
Paul Sigve Amundsen (arkiv)