— Jeg er veldig spent på om ringnebbmåken vender tilbake i år. Det blir i såfall 14. sesong den observeres på Smålungeren, sier Frode Falkenberg.

Sjeldne måker

Han har selv studert fuglelivet i Bergen sentrum siden 1995 og er begeistret for det han har sett. Smålungeren er vinterstid et skattkammer for ornitologer og andre fuglevenner. Ringnebbmåken er en av de mest sjeldne fuglene som søker hit.

Ser du en mann eller kvinne med kamera vandre langs Smålungeren og myse ut mot fuglene, kan du være sikker på det er de spesielle fuglene de speider etter.

— Mildt vær har gjort sitt til at de har hatt mange jorder og vann å søke mat på. Det er nok årsaken til at vi til nå i vinter har sett få av de sjeldne fuglene i sentrum, sier Frode Falkenberg.

Taffel og snadder

Følgende måker er observert i Byparken og ved Smålungeren: Hettemåke, fiskemåke, svartehavs-måke, gråmåke, sildemåke, svart-bak, dvergmåke, krykkje, polar-måke, grønlandsmåke, ismåke og amerikansk ringnebbmåke.

Disse endene er sett i Smålungeren: Stokk-and, toppand, krikkand, taffeland, snadderand, kvinand, bergand, brunnakke og havelle.

Merk deg at tusen stokkender er observert samtidig ved vannet en særlig kald vinterdag. Mer enn 7000 fiskemåker er ringmerket ved Smålungeren gjennom årene.

Knut Strand
Knut Strand
Knut Strand