• Vi gleder oss til å slippe sykehus, sier Iselin Rosvold Olsen (27).

Hun venter sitt andre barn i midten av februar. Fødselen skal foregå hjemme i familiens nye hus på Tveitevågen på Askøy.

Når BT er på besøk, løper hundene Amandus og Kita om kapp rundt i det store huset, mens datteren Arlyn (5) sitter og tegner ved kjøkkenbordet. Juledagene gått med til å slappe av og forberede huset til den kommende hjemmefødselen. Iselin og mannen Lars har gjort rent og funnet frembabyklær.

— Jeg ante ikke at det gikk an å føde hjemme engang, før jeg tilfeldigvis kom over en nettside, sier Iselin. Hun bestemte seg allerede før hun ble gravid igjen. Neste fødsel skulle foregå hjemme.For fem år siden fødte hun datteren Arlyn på sykehus. Hun opplevde fødselen som grei, men dagene etterpå var slitsomme. Tremannsrom med mye støy og et fraværende personale ga ikke mersmak.

— Jeg gleder meg veldig til å være hjemme etter at jeg har født. Om noen snorker om natten ved siden av meg, er det min samboer, sier Iselin med et smil.

Må betale selv

— Da jeg oppdaget at jeg var gravid, sendte jeg en mal til hjemmejordmorgruppen i Bergen og fikk svar med én gang. Jeg oppfylte alle krav, forteller Iselin.

Gjennom svangerskapet har hun blitt godt kjent med jordmor som har vært jevnlig på besøk og utført kontroller.

Kvinner som vil føde hjemme i Norge, må selv skaffe seg en jordmor som er villig til å bistå henne. Den gravide må betale jordmoren som skal gå i beredskap i ukene rundt termin, det koster vanligvis mellom 6000-7000 kroner.

Slipper stresset

Iselins største ønske for den kommende fødselen er å slippe det hun opplevde som stress ved forrige fødsel.

— Denne gangen slipper jeg å stresse ut av dørene, for så kanskje å måtte å snu i døren på KK fordi riene stopper opp. Det opplevde jeg to ganger sist gang. Det var en påkjenning, sier hun.

— Det å sitte i bil med harde og tette rier har jeg prøvd før, og det frister lite å gjenta,sier hun.

Iselinliker ikke tanken på å skulle bli forlatt på et sykehus.

— Nå slipper vi at Lars må kjøre hjem alene etter fødselen.

Ingen frykt

Venner og familie har reagert ulikt på valget hennes.

— Noen synes det er tøft, andre synes det er helt sprøtt. Mamma ble først litt engstelig, men nå respekterer hun valget mitt.

Selv har hun ingen bekymringer rundt hjemmefødselen.

— Jeg er mer nervøs for hva som kan oppstå i trafikken på vei til eller fra KK, enn at noe skulle gå galt under fødselen hjemme, sier Iselin.

— Trygt å føde hjemme

Avdelingsjordmor ved Kvinneklinikken på Haukeland Universitetssykehus, Inger Sofie Stensland, har ingen motforestillinger mot Rolvolds valg om å føde hjemme.

Hun mener sykehuset generelt har en positiv holdning til hjemmefødsler.

— Kvinneklinikken har ingen motforestillinger mot hjemmefødsler. Vi har lenge etterspurt klare retningslinjer for hjemmefødsler, og nå er de kommet. Så lenge disse følges, er det helt trygt å føde hjemme i Norge, sier hun.

— Det som er uforutsigbart, kan også skje her på fødeavdelingen. Men i utgangspunktet kan friske kvinner fint føde i Fløifjellstunnelen, og mange gjør jo det hvert eneste år.

Hun oppfordrer sine jordmødre som også tar hjemmefødsler om å holde seg oppdatert gjennom hospitering på KK, og gjennomføre kurs på akuttsituasjoner i forbindelse med fødsel.

Trygghet viktigst

Stensland har drevet fødestuen på Lærdal og vært leder for Storken mellom 1997 og 2008. Hun kunne selv tenke seg å være hjemmejordmor, men har valgt det bort av praktiske og familiære grunner.

Jordmoren tror kritiske holdninger til hjemmefødsel handler mest om egen utrygghet.

— Dersom man har en jobb der man for eksempel ser mest kompliserte fødsler, preger det synet ditt. Det handler jo om hva du har med deg som bakteppe. Det viktigste i en hjemmefødsel er at den fødende selv er trygg i sin egen kropp og har etablert kontakt med en jordmor som hun føler seg trygg sammen med.

Tips? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

POSITIV: Avdelingsjordmor ved Kvinneklinikken på Haukeland Universitetssykehus, Inger Sofie Stensland, mener sykehuset har en positiv holdning til hjemmefødsler.
ODD E. NERBØ