Patrick var født i England i år 385. 16 år gammel ble han fanget av sjørøvere og solgt som slave til en irsk høvding. Den unge mannen rømte etter seks år, dro til forskjellige land på kontinentet, var munk og ble prest. I år 432 kom han tilbake til Irland, nå fast bestemt på å spre kristendommen. Patrick får æren for å ha kristnet nesten hele øyen.

I år 444 opprettet han bispesetet i Armagh, sentrum for den irske kirken. Mot slutten av sitt liv brukte han mye tid alene i et øde landskap nord på øyen. På et sted som kalles Lough Derg finnes en sten som han har knelt så mye på at knærne har etterlatt avtrykk.

Blant legendene er historien om hvordan han klarte å lokke alle slangene i Irland til sjøs så de druknet. Derfor finnes ikke slanger på Irland. En annen handler om hvordan han brukte trekløveret, Shamrocken, til å forklare treenigheten til sine nyfrelste soknebarn.

Slanger og kløverblad er derfor hans symboler, og trekløveren irsk nasjonalsymbol. I Nasjonalmuseet i Dublin oppbevares en av helgenens tenner og en klokke som har tilhørt ham.

Kilde: www.katolsk.no