Bergen tingrett har gitt politiet medhold i at irakeren bør holdes fengslet, grunnet gjentakelsesfare. Mannens forsvarer, advokat Egil Jordan, påkjærte kjennelsen på stedet.

Det var 9. september at mannen fremsatte drapstruslene overfor sin faste psykolog. I fortvilelse over det han mener er en forkastelig innvandringspolitikk, fortalte han psykologen at han ville ta livet av både Erna Solberg og seg selv innen tre dager.

Politiet ble umiddelbart tilkalt, og mannen gjentok trusselen overfor politibetjentene som transporterte ham inn til Bergen politistasjon. Da fortalte han også at han hadde kjøpt en pistol til 14.000 kroner, som han skulle utføre drapet med.

Amok på UDI

Irakeren er identisk med mannen som gikk amok i kontorene til UDI i Bergen i fjor. Han måtte hentes ut av bevæpnet politi etter en aksjon som varte i flere timer.

Politiet betegner irakeren som farlig i en krisesituasjon.

— Truslene er fremsatt to ganger overfor tredjepersoner, opplyser politiadvokat Jannicke Fløystad i Hordaland politidistrikt overfor bt.no.

Tredjepersonene er altså psykologen og politibetjentene. Fløystad bekrefter overfor bt.no at irakeren har vært i Oslo og at han også hadde et avisutklipp med bilde av Solberg i lommeboken. Dette bildet skal han også ha vist til psykologen da han kom med trusselen.

Irakeren er også siktet for vold og trusler mot politiet, i tillegg til trusler mot en annen person.

— Dette var nytt for meg. Jeg fikk først vite om det ved 12-tiden fredag, sier Solberg på telefon til NTB.

Solberg sier selv hun ikke ba om detaljer omkring innholdet i trusselen, men fikk vite at den siktede skulle "ta livet av meg".

— Dette er selvsagt ikke noe hyggelig, men det er opp til politiet å vurdere alvoret i trusselen.

Politisk motivert

— Vi har orientert den sentrale overvåkingstjenesten. Utover det vil jeg ikke kommentere saken, sier overvåkingssjef Steinar Karlsen i Politiets Sikkerhetstjeneste i Hordaland. Det er på det rene at truslene mot Solberg er politisk motiverte, men det skal også være forhold i siktedes familie som bidro til å få mannen ut av fatning.

Karslen, som var tilstede på dagens fengslingsmøte, vil ikke kommentere hvilke sikkerhetsopplegg som er lagt rundt kommunalministeren og hennes familie. Ikke annet enn at deres sikkerhet er ivaretatt.

Irakeren er tidligere vurdert som syk og derfor underlagt medisinsk behandling. Nå er mannen utskrevet fra sykehus. Det er bakgrunnen for at politiet fremstiller han for fengsling i ettermiddag.

TRUET: Erna Solberg.