Mens den ene av mennene, en 32-åring, holdt den amerikanske piloten nede på hotellsengen, gikk den andre i minibanken med tre kredittkort som han hadde tatt fra amerikanerens lommebok. Dette kom frem da saken startet i Bergen tingrett i dag.

Først fikk mannen ikke ut penger, fordi amerikaneren bevisst hadde gitt feil kode. Etter mer juling på hotellsengen og trusler om at 32-åringen ville brekke nakken hans, gav han den rette koden til det ene av kortene.

Kameraten hans, en 25-åring, som var gått i minibanken, tok så ut 3000 kroner. Det var det høyeste beløpet som var mulig å få ut. Han ringte så til kompisen sin, som forlot hotellrommet.

Piloten hadde møtte de to ålesunderne på nattklubben Metro tidligere på natten, 13. august 2001. Han var i Bergen noen dager på grunn av et flyoppdrag. Han hadde gjort tilnærmelser til den eldste av dem, og spurt om de ville komme på hotellrommet hans for å ha sex. Han gav mannen en lapp der det stor at han bodde på SAS-hotellet på Bryggen og romnummer.

Ulike forklaringer

Så langt er alle de tre enige om. Men de gir ikke samme forklaring på hvordan situasjonen oppstod.

Piloten hevder han gikk hjem til hotellet aleine, sa fra til resepsjonisten at det kanskje ville komme to menn som bare måtte slippes inn, og gikk så og la seg. Etter en times tid skal mennene ha dukket opp, og da amerikaneren åpnet døren, skal 32-åringen ha slått ham med knyttet hånd i ansiktet med en slosshanske. Siden fortsatte begge å slå og sparke ham.

Ålesunderne på sin sider forklarer at de gikk sammen med amerikaneren utover bryggen fordi den ene av dem bodde i Sandviken på den tiden. De hevder at amerikaneren ba dem skaffe han ett gram kokain. Det gjorde de, og så skal de ha kommet til hotellrommet en tid seinere.

De hevder at de tre sammen sniffet hver sin stripe kokain, og at avtalen var at de skulle gå i minibanken for amerikaneren, slik at han fikk gjøre opp for seg.

— Piloten gikk på badet, og kom ut igjen kliss naken. Jeg har vært utsatt for seksuelle overgrep av en stefar da jeg var liten, så da klikket det for meg. Jeg begynte å slå, og hadde blackout en stund, forklarte 32-åringen i retten.

Han mener det var etter basketaket han fikk den 39 år gamle piloten på sengen i et hardt grep, og det var da 25-åringen tok minibankkortet hans.

I sin første politiforklaring, sa 25-åringen ingenting om kokainet, men forklarte seg nærmet identisk med piloten.

— Jeg ville ikke si noe om narkotika, for å beskytte piloten. Jeg visst at han kunne miste jobben, sa mannen i retten.

- Veldig flaut

Amerikaneren sa heller ikke det samme i sin første forklaring som i retten i dag.

— Jeg sa ingenting til politiet om at jeg hadde invitert de to på rommet, fordi jeg var redd for at det skulle være straffbart å være homofil i Norge. Nå vet jeg at det ikke er straffbart, sa piloten.

Han forklarte at han synes hele saken var veldig flau, spesielt fordi han hadde måttet innrømme for en kollega som var på samme hotell at han var homofil.

Han har ingen fysisk store men etter episoden, bare et lite arr ved nesen og klikking i den ene kjeven.

De to ålesunderne ble ikke tatt like etter episoden, men en etterforsker ved politiet i Ålesund kjente igjen 25-åringen fra et bilde fra minibanken en tid seinere senere. Etterforskeren var av tilfeldigvis nabo med 25-åringen.

32-åringen ble ikke oppdaget før han ble stoppet på Svinesund ved grensen til Sverige med narkotika i bilen i november 2001. Da fant politiet to av amerikanerens kort i lommeboken hans.