1. februar fyller Arthur Jamne 86 år, men det er trolig ikke grunnen til at han har fått innbydelse til Slottet.

27. februar fyller kong Harald 70 år, og i den forbindelse dukket det opp en konvolutt i postkassen til Arthur Jamne i Øyjorden. «Hoffsjefen har den ære å innby deg til Slottet 27. februar» begynte brevet med.

— Hvorfor kongen har invitert nettopp meg, aner jeg ikke, for det sto det ingenting om, men jeg antar det må være i forbindelse med arbeidet i Krigsinvalideforbundet, sier Jamne.

I mange år har han tatt på seg vervet i veteranorganisasjonen «Tysklandsfangers forening», og lagt ned mange timer for å hjelpe og støtte alle kameratene som hadde opplevd samme vanskelige situasjon.

— Da de store kjempene ga seg, var jeg en av de yngste, og det ble naturlig at jeg tok på meg jobben, sier Arthur Jamne.

Han var med i Stein-organisasjonen i 1941, men prøvde å komme seg over til England. Det kunne være veldig vanskelig, og 2. desember ble han arrestert av Gestapo i forbindelse med at motstandsorganisasjonen ble rullet opp. De fant navnet hans i kartoteket.

Tre kamerater

Fem måneder satt han som fange på Ulven før han ble sendt til Tyskland i mai 1942, 20 år gammel. I Kiel ble han plassert i en knøttliten celle sammen med 30 år gamle Oscar Magnusson, og Osvald Kristiansen på 25. Oscar har fortalt om dette i boken «Jeg vil leve».

Osvald Kristiansen bestyrte i mange år ungdomsheimen på Mjølfjell, og siden på Voss. Både Oscar og Osvald har gått bort, men i mange år etter krigen hadde de tre et godt samarbeid. De ble alle høyt respekterte samfunnsborgere.

Først 29. april 1945 ble konsentrasjonsleiren Dachau, der Arthur da satt, frigjort av amerikanerne. Før de kunne returnere til Norge, ble han og flere av medfangene sendt til Sveits for legesjekk etter det tøffe fangeoppholdet.

— Vi måtte kave for å komme oss på beina, er eneste kommentaren i dag.

Arthur Jamne ble født på Møhlenpris, men vokste opp på Kronstad. Som ung mann traff han kvinnen i sitt liv, Sigrid Breivik fra Sandviken. De fikk tre sønner og mange barnebarn. «Ordentlige unger alle sammen», som Arthur sier.

Han og Sigrid

Dessverre mistet han Sigrid nå i høst. «Det var leit til de grader», sier han og minnes den første tiden sammen med henne. Han tok vanligvis halv tolv-trikken fra Sandviken til Kronstad, men det var vanskelig å rive seg løs, så det ble mange nattlige spaserturer. Så tidlig opp neste dag på jobb på BMV.

— De var strenge. Hvis du stemplet over syv ble det røde tall på kortet. To minutter var nok til at du ble trukket for et kvarter, så vi kunne ikke forsove oss, nei.

Han ville bli ingeniør, men måtte først ha verkstedpraksis, slik var reglene. Det var her på BMV han jobbet i 1941, og der han fortsette i august 1945. Til slutt fikk han eksamensbeviset i 1949, og jobb først hos Jørgen S. Lien, deretter Didrik Andersen, Store Norske og til slutt Haakonsvern som avdelingsingeniør på drift og vedlikehold.

— Hva jeg bruker dagene til nå? Å, jeg har plenty å ta meg til. Med hus er det alltid noe å finne på. Og så har jeg jo kameratene i Norrøna, sier Arthur Jamne som kan glede seg over bra helse. På 85-årsdagen i fjor var han syk, men nå vil han markere bursdagen.

86 ÅR: Arthur Jamne
Bergens Tidende