Det var en januarnatt i 1992 at en container blåste overbord fra en båt i Stillehavet. 29.000 plastleker av typen ender, frosker og skilpadder ble forvandlet fra badekompanjonger til et vitenskapelig eksperiment.

Plastlekene ville nemlig ikke gi tapt for havet, men endte opp med å drive med havstrømmene.

19.000 av de små dyrene drev sørover, og endte sine dager i Australia, Indonesia og Sør-Amerika. Men 10.000 drev nordover, og fikk en mye mer interessant reise, skriver ekstrabladet.dk i dag.

Fryst fast i tre år

Den danske oseanografen Curtis Ebbesmeyer har fulgt badedyrene hele veien, og han har observert hvordan dyrene frosset fast i pakkisen på Nordpolen, og drev langsomt med isen helt til de tinte opp rundt Grønland tre år senere.

Til slutt endte de opp med å bli tatt av golfstrømmen, og Ebbesmeyer forutser at badedyrene vil dukke opp på den britiske vestkysten nokså snart.

Kan ende i Norge

Hilde Holdhus er oseanograf ved Storm Weather Center, og hun har tro på at endene til slutt kan ende på vestkysten.

— Det tipper jeg. Golfstrømmen går forbi Færøyene og går deretter mot Nordvestlandet. Det er helt klart en mulighet, men hvor lang tid det tar og hvor mange som dukker opp, har med vind og vær å gjøre, sier hun til bt.no.

Hun forteller at dette er en måte man av og til måler havstrømmer på.

— Man kan måle enkeltstrømmer slik. Man slipper ut objekter og følger signalene de sender ut. På en måte er jo dette hell i uhell, med en ufrivillig måling av havstrømmene, sier Holdhus.

Du kan kjenne igjen badeendene ved at de er nærmest hvite på grunn av mange år i havet. De bærer også innskriften «The First Years».

Hilde Holdhus ved Storm Weather Center sier sjansene er størst for at endene treffer Nordvestlandet.
Scanpix