«Samspel» ble til etter at aluminiumsbedriften Søral påtok seg å sponse utsmykning av rundkjøringen på Husnes, og har allerede vakt internasjonal interesse.

Skulpturen ble i fjor tildelt en æresbevisning av det amerikanske arkitektinstituttet i Minnesota, og i dag fikk skulpturen en ny internasjonal utmerkelse i konkurranse med tekstilkonstruksjoner fra Peru og Kina.

— Lettere å bli lagt merke til i utlandet

Gretha Rød, en av de to arkitektene bak «Samspel», mener at det er for lite fokus på ting som blir laget andre steder enn i Oslo.

— Det er faktisk lettere for oss å få priser i utlandet enn i Norge, sier Gretha Rød til bt.no.

Hun utgjør halvparten av arkitektkontoret LEAD inc i Husnes. De to var i kontakt med Søral i en annen sammenheng da de fikk i oppdrag å smykke ut rundkjøringen.

Internasjonal konkurranse Det er den internasjonale bransjeorganisasjonen for industriell tekstilkonstruksjon, IFAI, som har kåret skulpturen til vinner i klassen for konstruksjoner i spenn på under ti tusen kvadratfot.

Juryen besto blant annet av industrieksperter, arkitekter og designere, og vinneren ble kåret ut fra konstruksjonens kompleksitet, design, håndverksmessig og unik utførelse, samt funksjon.

I "Samspel" er det brukt ekstremt sterk seilduk til å holde skulpturen på plass, en teknikk som blir mer og mer vanlig også i større konstruksjoner.

— Seilduk blir for eksempel brukt i større bygninger og stadionanlegg, forteller Rød.

Lokalt symbol «Samspel» er sentralt plassert i rundkjøringen på Husnes, og aluminium ble naturlig nok valgt som hovedmateriale. Den sterke seilduken ble valgt for å holde metallstengene sammen og for å understreke det vakre i aluminiumen.

Det var også en forutsetning at utsmykningen skulle engasjere folk og være et identitetsskapende landemerke, og «Samspel» har utviklet seg til et symbol for Husnes og Kvinnherad.

Det er blant annet laget glass og karafler inspirert av den timeglasslignende formen, og motivet er å finne både på t-skjorter og postkort.

MATEMATISK FORMEL: Aluminiumsstengene i «Samspel» er helt rette, men ved hjelp av en matematisk formel er stengene satt sammen på en måte som gir inntrykk av at de bøyer seg.
Ali Heshmati
FARGESPILL: Skulpturen er lyssatt med skiftende farger om natten.
Ali Heshmati