• Vi er ikke i tvil om at det er kloakken som er forsøkt utbedret, sier overingeniør Geir O. Alver.

RAGNHILD HOV

I går sa eieren av Ulriken café, Thorbjørn Sirseth, til BT at vannforsyningen hadde brutt sammen, og at det var derfor det var en rørlegger på anlegget tirsdag.

— Kloakken er det ikke nødvendig å gjøre noe med. Den er tett og i orden, sa han til BT.

Tømte septiktank

Det tror ikke Alver og hans kolleger i Bergen kommune noe på. Sammen med to kolleger gikk han opp på Ulriken onsdag formiddag for å inspisere kloakkanlegget og ta vannprøver i terrenget i området rundt kafeen.

— Da vi kom på Ulriken virket det først folketomt der oppe.

— Men vi oppdaget straks at septiktanken var åpen og det lå verktøy ved siden av. Det var tydelig at noen var i ferd med å tømme den. Kommunens folk så også at det var gravd et hull rett ved septiktanken.

— De fastslo at det var et brudd i kloakkledningen ved inngangen til septiktanken, sier ingeniør Hildegunn Kvåle i vann- og avløpsetaten.

I går kunne Bergens Tidende med selvsyn konstatere at hullet var fylt igjen. Det skjedde etter at kommunens folk forlot Ulriken onsdag ettermiddag. Og ved trykktestingen i går var kloakkledningen mot septiktanken tett.

Spørsmålet er om lekkasjen fra kloakkrøret som ledet til septiktanken kan ha rent ned i Svartediket. Det kunne kommunens folk ikke svare på i går.

Skulle fraktes bort

Overingeniør Geir O. Alver forteller at mens de to andre tok Giardia-prøver i terrenget hvor det er mistenkelige grønne flekker, fortsatte han selv befaringen i området rundt telemasten og kafeen.

— Jeg kunne tydelig se at kloakk nylig var pumpet opp i noen store tanker, beregnet for bortfrakting med helikopter.

Ifølge Alver har det vært kloakk bare på noen av disse tankene tidligere i høst. Nå er alle tankene fulle, eller delvis fulle.

— Etter hvert fikk jeg også øye på en mann inne i underetasjen i tv-tårnet. Det var tydelig at han ikke ønsket kontakt. Og vi gikk ikke inn, sier overingeniøren.

Dodøren ble låst

De tre kommuneansatte merket seg også at det var arbeid i gang med en pumpe i tilknytning til toalettanlegget. Til pumpen var det koblet en ledning som gikk til et lite tjern i terrenget.

— For to uker siden fikk vi beskjed om at vannet var frosset. Men slik vi oppfattet situasjonen, så det ut som vannet var i ferd med å bli pumpet opp på noen kanner som sto ved toalettdørene, sier han.

Følget fra Bergen kommune var ikke på Ulriken mer enn 15 til 20 minutter.

— Vi spøkte med at vi skulle ta en tur på toalettet før vi gikk ned. Vi hadde nemlig lagt merke til at døren til toalettet var åpen da vi kom opp. Men da en av oss tok i døren like før vi gikk, var den i mellomtiden blitt låst, sier Alver.