HILDE KRISTIN STRAND ANDERS ORSET

— Dette er en inntaksleders mareritt. Jeg har vært med på dette noen år, og har aldri opplevd en såpass alvorlig feil som den torsdag, sier Nils Skavhellen, inntaksleder i Hordaland.

Torsdag fikk 400 elever brev de tolket som om de hadde kommet inn på et kurs de tidligere hadde stått på venteliste til. Det stemmer ikke. Torsdag ettermiddag sendte fylkeskommunene opplæringsavdeling ut brev med beklagelse.

«I samband med 2. inntaksrunde er det sendt ut brev om endringar på ventelistene til dei søkjarane som har fått skueplass, men ikkje det primære skule-eller kursønskjet sitt. Dette brevet kan - på grunn av ein feil i dataprogrammet - bli oppfattet som om søkjaren har fått tilbod om plass ved eit høgare kursønskje. Dette er ikkje rett og det går klårt frem av resten av brevet», heter det på fylkeskommunen sin nettside.

BT har vært i kontakt med flere elever som nå er svært skuffet.

Dan Tysdal Eide (16) fra Halsnøy søkte media og kommunikasjon grunnkurs på Stord og i Bergen. Etter første inntaksrunde sto han på 42. plass på ventelisten, men kom inn på hotell-og næring i Bergen. Denne plassen takket han ja til, og skaffet seg også hybel. Onsdag kom brevet fra andre inntaksomgang med gladmeldingen: Dan hadde kommet inn på drømmefaget på Årstad videregående.

— Jeg ble veldig glad, og fortalte det til både venner og familie. Alle var glade på mine vegne, forteller 16-åringen.

Men den store gleden ble kortvarig. Da far Sven Erik Eide kom hjem, så han at det øverst i brevet sto at sønnen var kommet inn, men lenger nede på samme side sto det at han fortsatt sto på venteliste. DA far ringte inntakskontoret, fikk han beskjed om at det siste var rett.

— Jeg er såret og vonbroten, sier Eide.

— Dette dreper gnisten hos de unge, sier han.

Dan selv er også skuffet. Han satte hotell-og næring på listen nærmest bare for å fylle den opp, men det er innen media og TV han har lyst til å utdanne seg.

— Jeg hadde også søkt media og kommunikasjon på privatskolen Akademiet. Jeg står på venteliste der, men har også søkt salg og service. Der har jeg fått plass, men det er foreløpig litt usikkert om den linjen åpner. Jeg har uansett mer lyst til det enn til å gå hotell-og næring, sier han skuffet.