Mannen ble funnet hjelpeløs i en skråning, og politiet trodde først han hadde falt og skadet seg i beruset tilstand. Saken ble henlagt.

Grovt mishandlet

Nesten ett år senere kom det frem at mannen i virkeligheten var blitt utsatt for mishandling fra to menn som i dag er henholdsvis 20 og 30 år.

Neste uke må de møte i Sunnhordland tingrett, tiltalt for grov legemsbeskadigelse under særdeles skjerpende omstendigheter. Begge har innrømmet voldsbruken.

Angrepet skjedde 24. mars 2012 i Kvinnherad. De tre hadde festet og drukket sammen tidligere på kvelden. Ved to-tiden om natten trakk de to yngste en platpose over hodet på offeret og slo og sparket ham flere ganger, ifølge tiltalen. Etter flere slag og spark rullet de mannen utfor en skråning og skjulte ham i terrenget. Temperaturen var ca null grader.

Da mennene ble varetektsfengslet av Gulating lagmannsrett i mars, hadde retten følgende bemerkninger:

  • «Voldsanvendelsen ligger klart innenfor det som under andre forhold ville vært rubrisert som tortur, og speiler en voldskultur som det er en svært viktig samfunnsoppgave å markere er fullstendig uakseptabel i vårt samfunn.»
  • «Saken er svært grov og ligger nær opp til samvirke om drap.»
  • «Volden var slik sett blind og i omfang ekstrem.»
  • «De har avsluttet voldsorgien med å skubbe fornærmede, som da var bevisstløs, slik at han rullet ned en skråning.» 15-20 minutter etter at offeret ble dumpet i skråningen, gikk de to mennene tilbake og så til mannen, før de ringte ambulanse. Senere hevdet de at de hadde funnet ham tilfeldig mens de var ute og luftet hunden, og ble trodd av politiet.

60 prosent invalid

67-åringen er i dag 60 prosent invalid. Han fikk alvorlige hodeskader med hjerneblødning, brudd i neseben, øyehulen og ribbein. Han lå nesten to måneder på sykehus.

Mannen «var livstruende skadet, og hadde ikke overlevd dersom han ikke hadde fått adekvat medisinsk behandling», heter det i tiltalen.

— Det ser ikke ut til å ha vært noe motiv. Det har ikke vært noen provokasjon fra fornærmedes side. Det fremstår helt meningsløst, sier statsadvokat Benedicte Hordnes.

Advokat Steinar Yndestad representerer 30-åringen.

— Min klient har erkjent straffskyld, så saken dreier seg i hovedsak om straffeutmåling.

- Hvorfor gjorde han dette?

— Det er litt uklart. Han har ikke hatt noe motiv, sier Yndestad.

20-åringen har bedt om å få oppnevnt advokat Brynjar Meling som forsvarer.

— Jeg har bedt om at rettssaken utsettes fordi jeg er opptatt i en annen hovedforhandling, sier han.