I Bergen tingrett onsdag gikk rettssaken mot en 19 år gammel mann som er tiltalt for trusler mot en BT-journalist.

Tiltalte forklarte at han kom på skolen den dagen BT-journalisten hadde skrevet en artikkel om casualsmiljøet i Bergen. Der fikk han beskjed om at han var avbildet i avisen.

— Det var direkte ubehagelig, sa den tiltalte.

— Bildet av meg var dårlig sladdet. Lærere og venner kjente meg igjen. Heldigvis gjorde ingen i familien det, sa den tiltalte.

«Truer du meg?»

Han leste artikkelen på internett og reagerte på at det sto at han skulle ha over 15 treff for ordensforstyrrelser hos politiet.

— Det stod falske ting, sa tiltalte.

Det var etter en artikkel om såkalte fotballpøbler i fjor at BT-journalisten mottok en e-post med følgende beskjed: «... putter du casuals i media igjen så knekker begge beina dine.»

I e-posten kom frem at avsenderen kjente journalistens adresse.

BT-journalisten spurte da på e-post «truer du meg?», hvorpå den tiltalte svarte «jeg sier bare hva som kan skje».

I sin vitneforklaring fortalte journalisten at han innså i ettertid at det ikke var så lurt å gå inn i en dialog med den som kom med truslene.

- Har brutt med miljøet

Tiltalte skrev til journalisten at artikkelen baserte seg på løgn. I retten onsdag sa han at det han gjorde var et dumt forsøk på å hindre at casualsmiljøet skulle komme i avisen igjen.

— Truslene var tomme, de skulle aldri bli satt i verk, sa 19-åringen i retten.

E-postene ble sendt fra 19-åringens bopæl, men fra en e-postkonto 19-åringen hadde opprettet i et falskt navn. Politiet sikret seg tekniske bevis på mannens datamaskin som knyttet ham til e-posten.

Tiltalte vedgikk i avhør at han på det tidspunktet var del av casualsmiljøet, men at han sluttet før han skulle i militæret.

— Jeg tenkte jeg skulle legge dumme ting bak meg, sa 19-åringen.

- Forstår aggresjonen

Krimjournalisten fra BT sa i sin vitneforklaring at det var første gang han var blitt truet på bakgrunn av en artikkel.

— Jeg kan ikke si at jeg ble så fryktelig redd, jeg ble mest overrasket.

Etter å ha hørt tiltaltes forklaring om at han ble gjenkjent på skolen, vedgikk BT-journalisten at bildene i artikkelen om casualsmiljøet kanskje ikke var godt nok sladdet.

— Jeg skjønner at det blir aggresjon av det, sa journalisten.

Oppsøkt av maskerte menn

Få dager etter at 19-åringen sendte e-posten, troppet flere menn opp utenfor journalistens hus i Bergen. Et vitne så gjerningsmennene dekke seg til før de stilte seg opp foran ytterdøren og ringte på gjentatte ganger.

Journalisten var selv ikke hjemme, men det var hans kone og barna. De åpnet ikke ytterdøren, men gjemte seg innendørs og ringte politiets nødnummer.

De maskerte mennene sprayet i mellomtiden «Vi vet kor du bor» på ytterveggen.

I løpet av noen uker etter episoden av mai, fant politiet ved hjelp av tekniske spor frem til 19-åringen.

Herværket på huset til BT-journalisten vil bli behandlet i en separat straffesak.

TRUET HJEMME: Få dager etter at e-posten ble sendt, troppet flere menn opp utenfor journalistens hus i Bergen. Da ingen åpnet, malte de «Vi vet kor du bor» på husveggen. To personer er tiltalt for å ha malt truslene, dette forholdet skal snart for retten.
PRIVAT
- ALVORLIG: Daværende sjefredaktør Einar Hålien betegnet hendelsen som alvorlig og uakseptabel.
Helge Skodvin