Dette forklarer en 33-åring som sammen med fire andre står tiltalt for bortføring og mishandling av to menn fra Sveio i februar i fjor.

Med to dagers mellomrom ble de to mennene tatt med på en kjøretur og tatt med til en leilighet. Målet med turen var å presse dem for opplysninger om et verktøytyveri en av de tiltalte har vært utsatt for. Ifølge tiltalen ble torpedooppdraget bestilt av 53-åringen som eide verktøyet.

53-åringen nekter straffskyld, og sier han ikke visste noe om metodene som ble brukt. I Sunnhordland tingrett forklarer han at opplysningene om tyveriet egentlig skulle lokkes ut med kvinnelist. Derfor sendte han en 32 år gammel kvinne til Sveio, med 33-åringen som sjåfør.

— Jeg tenkte hun kunne bli der i noen dager og lage mat og slikt for å lure ut noen opplysninger, forklarer den antatte bakmannen.

Nekter for kidnapping

Metodene som ble brukt minner lite om kvinnelist. Mannen fra Sveio ble med ut i varebilen som ventet utenfor huset hans. Angivelig gjorde han dette for at moren hans ikke skulle høre hva de snakket om. Den 33 år gamle sjåføren forklarer at han truet med en pistol for å få mannen til å røpe navn knyttet til verktøytyveriet. Mannen skal også ha blitt slått i bilen, før han ble forlatt i en leilighet i Haugesund.

33-åringen erkjenner ikke straffskyld for frihetsberøvelse og hevder mannen kom frivillig inn i bilen.

— Men hvis du får rettet en pistol mot deg, tror du det oppleves som frivillig da?, spør aktor.

— Pistolen var for å skremme han til å snakke. Hvis han hadde bedt om å bli satt av, hadde han blitt det, svarer 33-åringen.

— Helt ærlig?

— Ja.

Skiftet forklaring

I politiavhør har 33-åringen fortalt at han bare ble spurt om å være sjåfør for kvinnen som skulle lokke frem nye opplysninger. Etter flere dager på glattcelle ble han fortalt at 54-åringen hadde gitt han all skyld i saken. Da endret han forklaring.

— Han sendte oss for å gjøre dritten, så han selv kunne være rein, uttalte han da.

I retten har 33-åringen gått tilbake til sin første forklaring, og sier 54-åringen ikke visste hva som skjedde med mennene i Sveio. Han sier han i sinne sa uriktige ting i sitt andre avhør fordi han ble stilt overfor feilinformasjon fra politiet.

- Inhabilt politi

54-åringen som er blitt frastjålet spesialverktøy for 400.000-500.000 kroner er lite fornøyd med etterforskningsarbeidet politiet har gjort. Derfor har han fremskaffet opplysninger på egen hånd. Han mener dette arbeidet peker inn mot familien til en sentral person ved Sunnhordland og Haugalandet politidistrikt. Han mener etterforskningen er mangelfull av den grunn og har klaget til Politiets særskilte etterforskningsorgan (SEFO). SEFO har ikke tatt noen avgjørelse i saken.

— Aktor, som er knyttet til dette politidistriktet er inhabil i denne saken, mener 54-åringens advokat, Arvid Sjødin.

Han ville utsette saken på grunn av dette, og i påvente av avgjørelsen fra SEFO. Aktor sa seg ikke enig. Det gjorde heller ikke tingretten, og utsettelsen ble avvist.

— Dette er en feil avgjørelse og vil helt klart være et ankegrunnlag hvis min klient blir feilaktig dømt, sier Sjødin.

Rettsforhandlingene fortsetter i dag og i morgen.