— I morges fikk kapteinen på "Bow Eagele" muntlig informasjon fra mannskapet som var på vakt natt til mandag, om at skipet faktisk var involvert i en kollisjon med et fiskefartøy. Dette er stikk i strid med informasjonen kapteinen fikk i går, heter det i en pressemelding fra bergensrederiet Odfjell.

Kapteinen tar nå opp formelle avhør av mannskapet som var på vakt da kollisjonen skjedde. Dette er i tråd med norske regler. Relevante norske myndigheter er varslet.

"Bow Eagle" er ifølge rederiet nå ankret opp utenfor den franske byen Dunkirk. Franske myndigheter vil foreta en etterforskning i samarbeid med kapteinen.

Kan bli drapssiktet

Kapteinen om bord på det Odfjell-tankeren "Bow Eagle" kan bli drapssiktet. Tankeren er mistenkt for å ha rent i senk en fransk fiskebåt mandag. Fire mennesker omkom.

Franske myndigheter tror at skadene som ble påført bergenstankeren "Bow Eagle" natt til mandag skyldes et sammenstøt med den franske tråleren "Cistude".

Syv franske og spanske fiskere var om bord i fiskebåten da sammenstøtet fant sted utenfor kysten av Bretagne ved totiden natt til mandag. Bare tre ble reddet.

Drapssiktet

Ifølge Pierre Rousset, statsadvokaten i den franske havnebyen Sables d'Olonne, vurderes det nå om kapteinen og mannskapet om bord på "Bow Eagle" skal siktes for drap, samt for å ha forlatt ulykkesstedet og unnlatt å hjelpe mennesker i nød.

— Det gjenstår å fastslå om dette er de rette mistenkte samt de eksakte omstendighetene rundt ulykken, sa Rousset til franske medier tirsdag.

En talsmann for den franske kystvakten etterlot tirsdag liten tvil om hendelsesforløpet, men understreket at man ville avventet etterforskningen.

Frankrikes statsminister Jean-Pierre Raffarin har selv engasjert seg i saken, og beordret tirsdag kveld det norske skipet til havn i Dunkirk.

Skipet, som selv meldte fra om at det hadde fått en skade i skroget, fikk opprinnelig lov til å fortsette til Rotterdam.

Utelukker ingenting

"Bow Eagle" eies av Bergensrederiet Odfjell unntak av kapteinen og overstyrmannen er mannskapet om bord av utenlandsk opprinnelse, og en filippinsk styrmann skal ha vært på vakt da ulykken skjedde.

— Vi utelukker ikke at vi kan ha vært involvert i dette. Vi samarbeider med franske myndigheter og et team fra den franske kystvakten er kommet om bord for å foreta undersøkelser og intervjue mannskapet, sa direktør Hans Lund i Odfjell til NTB tirsdag.

Han opplyste videre at rederiet har vært i kontakt med mannskapet som sier at de ikke observerte noe spesielt i forkant av sammenstøtet.

Foto: Ulf Dalheim

Dersom det viser seg at det var det norske skipet som rant fisketråleren i senk og tok livet av fire personer, er det en sak som må gå sin gang i rettsvesenet, understreket Lund.

Til bunns

Vraket av "Cistude" er nå lokalisert på 158 meters dybde utenfor Île de Sein, vest for kysten av Bretagne.

Fisketråleren ble påført hull i sammenstøtet natt til mandag, og gikk deretter rett til bunns. De fire som ikke omkom umiddelbart klamret seg fast til en redningsbøye. En av dem mistet etter hvert alle kreftene, og kollegene så ham forsvinne i dypet.

Da de første redningsmannskapene ankom området mandag morgen, fant de bare to tomme redningsbåter og drivstoff som glinset på havoverflaten.

Noe senere ble de tre overlevende, to franskmenn og en spanjol, oppdaget av tollvesenets overvåkingshelikopter. Da lå de fremdeles klamret til livbøyen. En annen fisketråler fikk plukket dem opp og brakt dem til sykehuset. (NTB)

REDDET: Et besetningsmedlem fra den franske trålen "Le Cistude" blir reddet av kystvakten.
FOTO: SCANPIX