• Jeg har vist dårlig skjønn, sier Statoil-sjef Olav Fjell, som er under knallhardt press etter avsløringen av konsulentavtalen i Iran. Mandag avgjør styret i Statoil hans skjebne.

HARALD BIRKEVOLD

— Bare et lite antall personer i Statoil ble gjort kjent med den kritiske revisjonsrapporten som kom i juni. Jeg orienterte noen få personer om rapporten, opplyser Fjell.

— Min største bekymring nå er hvordan denne saken vil påvirke våre ansatte, sier Fjell. Han sier at han ikke ønsker å jobbe i et selskap som har en uklar etisk standard.

— Dette gjør vondt, sier han.

Møtet med et samlet norsk og utenlandsk mediekorps ble tøft for Statoil-sjefen. Om og om igjen måtte han prøve å forklare hvordan Statoil kunne inngå en avtale verdt 115 millioner kroner med et selskap registrert i et skatteparadis, hvor store summer etter alt å dømme har tilflytt sønnen til Irans tidligere president.

Etter at Dagens Næringsliv avslørte den lukrative konsulentavtalen fra juni 2002, og den kritiske interne rapporten som ble lagt frem i juni i år, har aktiviteten i Statoils hovedkontor vært frenetisk. Hvem visste hva? Konsernsjefens jobb står på spill, og enda verre: Statoils troverdighet er i fare.

Full gjennomgang

I går kunne Fjell informere om to umiddelbare tiltak: Avtalen er kansellert, og Statoils internasjonale toppsjef, Richard John Hubbard, er sparket. Offisielt har han sagt opp frivillig, men ingen er i tvil om at han ble nødt til å gå.

Statoil-sjefen varsler også en full gjennomgang av Statoils avtaler med konsulenter og andre eksterne rådgivere.

De interne revisorene i Statoil skal selvsagt vie mest oppmerksomhet mot den avtalen som nå er sagt opp. Var dette korrupsjon?

— I dag har vi ingen opplysninger som tyder på at Statoil har bidratt til korrupsjon, sa Fjell i går.

Men Økokrim vurderer saken slik at siktelse er tatt ut mot Statoil ASA, ved styreleder Terje Løddesøl. Siktelsen omfatter flere paragrafer i korrupsjonsloven, opplyser informasjonssjef Kai Nielsen.

Olav Fjell sier at han beklager at han kom med uriktige opplysninger i et intervju med Dagens Næringsliv onsdag. Denne feilaktige informasjonen dreide seg om når Fjell ble klar over bindingen mellom selskapet Horton og presidentsønnen Hafsanjani. Fjell sier at han ikke visste at Hafsanjani arbeider for et datterselskap av NIOC, det statlige iranske oljeselskapet.

- Dårlig dømmekraft

Fjell opplyser at han tar selvkritikk for at de interne ekspertene på korrupsjon, den såkalte granskingsavdelingen, aldri ble informert om avtalen da den skulle inngås.

— Hvorfor dette ikke skjedde, er et sentralt punkt, og jeg tar selvkritikk. Her har jeg vist dårlig dømmekraft, sier Fjell. Han sier videre at det allerede i dag er innført et system der alle avtaler av denne typen rutinemessig skal forelegges de interne ekspertene.

Fjell sier at han ikke vet om de interne ekspertene har vurdert de tre andre avtalene Statoil har inngått med enkeltpersoner. Disse har en samlet verdi på 100.000 dollar i året.

Fjell sier at effekten denne saken vil ha på de ansatte er hans største bekymring.

— Det er ikke tvil om at en sak som skader Statoils etiske omdømme, er uhyre skadelig for organisasjonen. Dette gjør vondt inn i hjertet på folk.

Fjell sier at han ikke ønsker å arbeide i en organisasjon som har et uklart etisk fundament. Det er derfor han ønsker å komme til bunns i saken og rydde den av veien.

— Vil du stille din jobb til disposisjon?

— Styret står til enhver tid fritt til å si meg opp, uten begrunnelse. Styret skal ha møte mandag.

Holdt tett om rapport

Fjell holdt kortene tett til brystet etter at den kritiske interne rapporten ble lagt frem i juni. Han sier at han diskuterte saken med noen, men vil ikke si hvem i Statoil som ble gjort kjent med den alvorlige saken.

Etter det Stavanger Aftenblad erfarer, visste ikke noen i avdelingen for informasjon og samfunnskontakt om den rekordstore kontrakten eller den interne rapporten før Dagens Næringsliv tok kontakt med dem i forrige uke.

JOBBEN I FARE: Statoil-sjef Olav Fjell kan få sparken mandag. Han innrømmer sviktende dømmekraft etter avsløringene om konsulenthjelpen i Iran.<br/> FOTO: TOR RICHARDSEN, SCANPIX