I går kveld sprakk nyheten om at Heikki Holmås gir opp kampen om ledervervet i SV. Avgjørelsen hadde han imidlertid tatt allerede samme morgen.

Likevel sa han til BT i går ettermiddag at han var fast bestemt på å fortsette kampen om SV-kronen. I samme anledning fortalte han at han droppet en ti dagers reise med kommunalkomiteen på Stortinget til Australia fordi han heller ville drive valgkamp.

— Jeg mener det å slåss for et lederverv i et parti er like viktig som å jobbe på Stortinget. Dette har jeg tenkt nøye gjennom, uttalte Holmås til BT i går ettermiddag.

På kvelden innrømmer han at han løy.

— Jeg hadde allerede bestemt meg da jeg snakket med BT, sier han.

Som forklaring sier han at han ikke kunne slippe nyheten om at han ga opp ledervervet til BT flere timer før den planlagte pressekonferansen klokken 18.30, da også resten av Medie-Norge fikk vite om det.

- Kan ha ombestemt seg

Professor i sammenliknende politikk, Frank Aarebrot, tror ikke Holmås’ navn og rykte står på spill om han lyver i en slik sak.

— Det kan ha skjedd noe i løpet av ettermiddagen som han vil skjule, og som har fått ham til å ombestemme seg. Dette kan jo forklare at det hastig ble innkalt til pressekonferanse. I så fall har han først snakket sant til BT, og siden latt som han løy.

Aarebrot har også en annen hypotese:

— Alternativt er dette bare klossete mediehåndtering. SV kan ha planlagt en hasteinnkalt pressekonferanse på kvelden for å unngå spekulasjoner og støtteerklæringer til Holmås. I stedet slipper de nyheten like før Dagsrevyen, og nyhetsfokuset fremover blir i stedet på Audun Lysbakken. Da burde Holmås bedt BT om å vente litt med å publisere nyheten, i stedet for å dikte opp en falsk historie.

- Setter SV først

Audun Lysbakken er tilfreds med at Holmås har valgt å trekke seg fra ledervervkampen.

— Han viser at han setter SV først når han gjør dette.

Han mener Holmås har bidratt til en god ledervalgkamp.

— Den har gjort partiet godt. Nå må vi bruke alle krefter for å legge den nye kursen som SV trenger. Vi trenger mer entusiasme og energi, sier Lysbakken.

- På tide at han trakk seg

Stortingsrepresentant Gina Barstad fra Hordaland har ikke lagt skjul på sin støtte til Audun Lysbakken. Hun mener det er voksent og fint gjort av Holmås å trekke seg.

— Var det på tide at han trakk seg?

— Ja. Det har vært kjent lenge hvor denne lederkampen tok veien.

Torkildsen nummer to

Inga Marte Thorkildsen ble i forrige uke innstilt som ny nestleder i SV. Leder for Hordaland SV, Steinar Nørstebø, er tilfreds med henne og Lysbakken som den nye lederduoen i partiet.

— Å få dem inn i ledelsen er et stort pluss, og samtidig må vi få brukt de kvalitetene Heikki har vist frem i sin lederkamp. Han har vist en ståpåvilje og entusiasme som SV trenger, sier Nørstebø.

Nørstebø er likevel fornøyd med at Holmås ikke blir den nye lederen.

- Riktig gjort

— At Heikki trekker seg, er riktig gjort. Det er fornuftig og voksent.

Han er fornøyd med at Holmås har tatt støtten til Lysbakken til etterretning.

— Jeg følte selv at vi var kommet til det punktet hvor denne uavklarte lederkampen var skadelig for SV.