Sjanglende, iført et dyrekostyme, gikk den kvinnelige studenten på Torgallmenningen.

Der, denne lørdagsnatten på sensommeren i fjor, møtte hun to jevnaldrende menn. Deretter gikk de tre i retning Den Nationale Scene, hundre meter unna.

Fem dager senere var to menn på 24 og 22 år pågrepet. 22-åringen hadde da endret frisyre, mens de hadde fjernet tekstmeldinger fra mobilene.

Fadderfest

Mandag starter rettssaken etter den anmeldte voldtekten ved DNS, natt til 19. august i fjor.

De to mennene er begge tiltalt for voldtekt, men bare 24-åringen fullbyrdet den, ifølge tiltalen.

Kvinnen i begynnelsen av 20-årene er student, og hadde denne lørdagskvelden vært på en fadderfest.

«Bøyde henne forover»

Dette er sentrale beviser i saken:

  • DNA:

Politiet sitter på DNA-treff av 24-åringen, funnet på voldtektsmottaket. Kvinnen gikk dit samme natt.

  • KLOREMERKER:

Kvinnen har forklart at hun klorte en av mennene for å få hudbiter under neglene. Det stemmer overens med kloremerker på 22-åringen.

  • KAMERA:

Overvåkingskameraene filmet de tre skikkelsene, og bildene viser at kvinnen flere ganger prøvde å komme seg unna. De to mennene holdt henne igjen ved å holde armene ut fra kroppen for å sperre veien. Deretter, står det i tiltalen, «dels førte og dels bar» de kvinnen til trappenedgangen, der «begge bøyde henne forover og holdt henne fast».

FORSVAR:

På den andre siden har forsvarerne kalt inn en person som tilfeldigvis passerte få meter unna, og som ikke la merke til noe unormalt.

— Alt frivillig

Begge mennene nekter straffskyld, noe de har gjort side de ble pågrepet.

De skal i avhør ha innrømmet å ha vært der - men at alt var frivillig.

— Som i enhver straffesak, handler det om hvilken opplevelse man har av en situasjon. Å ha utvist forsett er en del av skyldkravet, sier Kaj Wigum, 24-åringens forsvarer.

Både han og Egil Jordan, 22-åringens forsvarer, sier at overvåkingsbildene ikke viser alt: Til det er bildene for kornete og dårlige, mener de.

Alle tre fulle

Ikke bare kvinnen var svært beruset. Det var også de to mennene, ifølge Jordan.

— Det er åpenbart at det var tre berusede mennesker samtidig. Det er nok der tragedien ligger. Hele saken er en tragedie, sier han.

Mens 24-åringen står som den som fullbyrdet voldtekten i tiltalen, er 22-åringen den som skal ha medvirket ved å holde henne fast.

— For meg blir det et sentralt poeng å belyse i hvilken grad han i så fall har medvirket, om det er fysisk eller psykisk. Like sentralt er om de er skyldige i noe: Har de forstått at hun ikke ville være med? sier Jordan.

Gruppevoldtekt frafalt

Strafferammen for voldtekt er 10 år. De to var først siktet for gruppevoldtekt, som har strafferamme på 21 års fengsel. Dette ble siden frafalt da siktelsen ble til tiltale. Rettssaken er berammet i fire dager i Bergen tingrett.

BT dekker rettssaken fra mandag av.

ÅSTEDET: Her, i denne trappen ved teateret DNS i Bergen sentrum, skal den 20 år gamle studenten ha blitt voldtatt natt til 19. august.
EIRIK BREKKE