Han erkjenner også at han har stått bak overgrep som ikke var med i tiltalen.

— Jeg skulle ønske at denne erkjennelsen hadde kommet tidligere. Det kunne spart de fornærmede for store belastninger gjennom to runder i retten, sier statsadvokat Per Egil Volledal.

Tirsdag satt Erik Andersen på tiltalebenken igjen. Retten skal vurdere om han skal prøveløslates, etter at han nå har sonet minstetiden av forvaringsstraffen.

- Voldtekt av syvåring

Etter at Andersen ble pågrepet i januar 2008, ble han tiltalt for en lang rekke overgrep mot 66 gutter. Blant de mest alvorlige tiltalepunktene, var en voldtekt av en syv år gammel gutt i en svømmehall på Sotra i 1999.

BT har tidligere intervjuet guttens mor, som beskrev sønnens reaksjon slik:

— Han var helt hysterisk etter det han hadde opplevd. Han skalv over hele kroppen.

Gjennom to rettsrunder nektet Andersen for å ha stått bak voldtekten. I 2009 anmeldte Andersen den da 17 år gamle gutten for falsk forklaring.

— Min klient har gått til motanmeldelse, fordi han mener forklaringen til denne gutten har endret seg kraftig i løpet av ti år. Den blir bare verre og verre, og min klient mener det bare er oppspinn, sa Andersens advokat, Gunhild Lærum til BT den gang.

Anmeldte offeret

Da politiet henla Andersens anmeldelse, påklaget han avgjørelsen til statsadvokaten, som opprettholdt henleggelsen.

Aktor Volledal reagerer på belastningen gutten ble utsatt for.

— Han måtte møte i retten, og ble anmeldt for falsk forklaring. Det var en stor belastning for ham, som jeg synes han burde blitt spart for, sier Volledal.

Da gutten forklarte seg i retten, fortalte han at Andersen skal ha tilbudt seg å hjelpe ham med å vaske håret mens de stod i dusjen.

I stedet skal den voksne mannen ha gnidd såpe i øynene på syvåringen og tvunget ham til munnsex, ifølge guttens forklaring.

— Jeg var redd og fikk ikke puste. Det var veldig ubehagelig og jeg fikk panikk, sa han under rettssaken i 2009.

Andersen forklarte den gang at han kom over gutten mens han ynket seg, fordi han hadde fått såpe i øynene. Han hevdet han hjalp gutten med å fjerne såpe fra ansiktet.

- Ikke voldelig

I samtaler med behandlere skal Andersen ha gitt uttrykk for at han ikke er enig i alle beskrivelsene av overgrepene, men at han aksepterer det siden han har utført overgrep han ikke er dømt for.

Under etterforskningen saumfarte politiet flere hundre overgrep gjennom flere tiår, men påtalemyndigheten valgte til slutt å begrense tiltalen til overgrep mot 66 gutter.

— Han sier han har stått bak mindre alvorlige overgrep som ikke ble omfattet av tiltalen, sier advokat Lærum i dag.

- Hvorfor ventet han helt til nå med å innrømme voldtekten i 1999?

— Juristenes definisjon av vold er en annen enn folks flests. Han avviser at han har brukt vold, og ser ikke på seg selv som en voldelig person.

- Men han nektet enhver befatning med hendelsen?

— Ja, men det gjør han ikke i dag. Han har kommet et langt stykke videre siden den gang, sier Lærum.

Andersen ble dømt på alle punkter i lagmannsretten, inkludert to tilfeller av voldtekt.

- Unnskyld!

Da Andersen forklarte seg i retten i dag, var han lite villig til å gå i detaljer om enkelte overgrep, men var opptatt av å be om unnskyldning:

— Jeg vil benytte anledningen til å henvende meg til de fornærmede i saken og deres familie, og si unnskyld og beklage sterkt de traumene og det ubehaget jeg har påført så mange, sa Andersen, før han gråtkvalt måtte ta en kort pause.

BT har vært i kontakt med familien til offeret i saken fra 1999, men de ønsker ikke å uttale seg.