Det opplyser politiadvokat Rudolf Christoffersen ved Hordaland politidistrikt.

– Da han ble pågrepet, sa han til politiet at han hadde tent på gjenstander i boligen sin, sier han.

Som følge av innrømmelsen er mannen nå siktet etter den såkalte mordbrannparagrafen i straffeloven. Ifølge denne paragrafen kan den som forårsaker «ildebrann» som kan føre til tap av menneskeliv eller store ødeleggelser, bli straffet med fengsel i fra to til 21 år fengsel.

Forsøk straffes på samme måte som fullbyrdet handling.

Artikkelen fortsetter etter videoen...

Vil avhøre vitner i dag

Mannen ble pågrepet i nærheten av blokken og leiligheten som brant klokken 3.10 i natt. Han er ikke formelt avhørt ennå

Politiet opplyser at mannen er «en kjenning» av dem, og at han er domfelt tidligere.

– Vi vil bruke formiddagen på å komme i kontakt med vitner og avhøre dem, slik at vi kan få et best mulig bilde av saken. Deretter vil vi avhøre 31-åringen, sier Christoffersen.

Han forteller også at politiet mandag vil vurdere om de skal løslate ham, eller fremstille han for fengsling.

Evakuert

Brannen utviklet seg i natt hurtig og beboerne måtte rømme da den kraftige røyken sivet inn i flere andre leiligheter. Etter at brannen var slukket ved 03-tiden i natt fikk beboerne som bodde lengst fra brannleiligheten gå inn igjen, mens 10 personer forble evakuert. Like før klokken 07 i morges ble hele blokken evakuert på nytt.

– Det viste seg at det hadde gått røykgasser i veggene. Nå har vi åpnet veggene innvendig i seks leiligheter, opplyser brigadeleder Oddbjørn Landsvik ved Bergen brannvesen.

Brannvesenet vil holde vakt området utover formiddagen.

— Dramatiske meldinger

  • Vi fikk flere dramatiske meldinger om brannen og det ble derfor rykket ut til stor brann. Situasjonen var uoversiktlig i starten, men heldigvis endte det bra, sa brannsjef Helge Eidsnes til bt.no i natt.

Ifølge Eidsnes var leiligheten trolig tom da brannen startet. Ingen skal ha kommet til skade. Det var likevel en skremmende opplevelse for beboerne som i to timer måtte vente ute før de fikk slippe inn igjen i leilighetene sine.

- Ble veldig redd

Ellen Mari Clausen var en av flere beboere som måtte rømme fra leiligheten sin.

— Jeg hadde gått til sengs og hørte masse skrik og bråk. Jeg var på vei til å lukke vinduet mitt da jeg så den kraftige røyken og flammene som kom ut av vinduene i underetasjen. Jeg ringte brannvesenet og så var det bare å komme seg ut. Du blir redd, jeg ble veldig redd. Det var en uhyggelig opplevelse, sa Clausen som i natt ventet på å slippe inn i leiligheten sin igjen.

- Intenst

Enkelte leiligheter var så røykskadd at beboerne ikke fikk flytte tilbake i natt. Politiet ordnet derfor alternative overnattingsplasser for disse. En av dem, Jan Henrik Martinsen Eltvik, visste ikke hvor han måtte tilbringe resten av natten.

Han ble vekket av sin egen far som varslet om at de måtte komme seg ut. - Vi gikk ut og sjekket. Alle vinduene i stuen var åpen og hele leiligheten ble fylt med røyk. Flammer og kraftig røyk sto ut vinduene i underetasjen. Noen forsøkte å slukke med brannslukkingsapparat, men det var nyttesløst. Det var intenst, fortalte Eltvik i natt.

Ifølge brannsjef Helge Eidsnes er leiligheten totalskadd etter brannen.

EVAKUERT IGJEN: Like før klokken 07 i morges ble hele blokken evakuert på nytt på grunn av røykgasser i veggene.
Bjørn Otto Aarheim
SKADER: Flere knuste vinduer og tydelige brannskader etter brannen natt til søndag.
Bjørn Otto Aarheim
BRANT: Det var en leilighet i denne blokken i Frydenbølien som brant.
Dyveke Nilssen
VARMT: Brannvesenet sjekker varmen i veggene med infrarødt kamera.
Bjørn Otto Aarheim