Kripos startet avhøret av Hassan Hashin i Oslo klokken 10 torsdag formiddag. Politiavhøret ble ikke avsluttet før klokken 17.15.

Hashin har samtykket i fire ukers varetektsfengsling. Fredagens planlagte fengslingsmøte i Sogndal vil derfor bli avholdt som kontorforretning. Det innebærer at den siktede selv ikke kommer til å møte opp. Han skal i nye avhør i morgen, og kommer derfor til å bli sittende i arrest i Oslo.

— Min klient har erkjent å ha vært på Hedda Karterudseters værelse på det aktuelle tidspunkt, sier Hashins forsvarer, advokat Herman Hoff, til bt.no.

Hashin har i dag forklart at han tok følge med den 19 år gamle kvinnen fra utestedet Meieret i Sogndal sentrum og til Sogndal folkehøgskule natt til 28. oktober i fjor. Dette samsvarer med flere vitneobservasjoner.

Tok kvelertak

Ifølge forsvareren har Hashin forklart at han la hendene rundt halsen hennes, og tok kvelertak. Tidspunktet for når dette skjedde, er uklart.

— Erkjenner din klient å ha tatt livet av Hedda?

— Det ønsker jeg ikke å kommentere nå, sier Hoff.

— Har han forklart noe om årsaken til at han la hendene rundt halsen hennes?

— Det kan jeg heller ikke svare på nå, men det er mitt inntrykk at han ikke hadde til hensikt å skade henne, sier forsvareren til bt.no.

Hoff ønsker heller ikke si noe om hva hans klient foretok seg etter at han tok kvelertak på 19-åringen.

— Jeg kan legge til at min klient synes det er greit å komme til Norge og forklare seg. Han er sliten, men samarbeider med politiet. Han har svart på alle spørsmål, sier advokaten.

Ifølge Hoff har Hashin oppholdt seg både i Frankrike og Nederland etter at han forlot Norge i slutten av oktober i fjor.

Siktet for drap

Hashin er siktet for å ha drept Hedda Karterudseter (19) på Sogndal folkehøskule 28. oktober i fjor. Han ble pågrepet i Zwolle i Nederland sist fredag.

Politiadvokat Knut Broberg ved Sogn og Fjordane politidistrikt reiste sammen med to etterforskere fra Nederland onsdag ettermiddag. Med seg hadde de den siktede 35-åringen.

Utleveringen av Hashin har skjedd under streng diskresjon. Nederlenderne har fått full munnkurv av norsk politi, og har ikke villet gi noen offisielle kommentarer. Mens Broberg hevdet det ville ta en snau uke å få Hashin utlevert, ble 35-åringen i all hemmelighet sendt tilbake til Norge allerede etter en dag.

BLIR AVHØRT: Hassan Samriye Hashin.
POLITIET