Den kvinnelige pasienten ble innlagt ved institusjonen i Sogn og Fjordane i 2007, der den langt eldre mannlige psykiatriske sykepleieren arbeidet.

Misbrukte stillingen I perioden august 2008 til august 2009 hadde de to seksuell kontakt ved flere anledninger.

Den mannlige sykepleieren gikk på mange fjellturer med henne, deltok i samtaler og det øvrige behandlingsopplegget. Fra august 2008 og et år frem innledet de to et seksuelt forhold. I dommen heter det at mannen misbrukte stillingen og kvinnens tillit.

Bestilte hotellrom Sommeren 2008 hadde sykepleieren ferie, og de to avtalte å møtes i skogen i nærheten av institusjonen. Det endte med seksuelt samkvem.

Senere gjentok de to dette, både i og utenfor institusjonen. Ved en anledning bestilte mannen et hotellrom et annet sted i fylket, der de to møttes.

22 år eldre I dommen heter det at sykepleieren utnyttet sin stilling overfor kvinnen og at hun var i en sårbar situasjon. Dommen vektlegger også at mannen var 22 år eldre enn henne.

Sykepleieren har forklart at han fikk hyppig seksuelle tilbud fra kvinnen, men retten vektlegger ikke dette.

Kolleger ved institusjonen hadde lenge mistanke om at noe var galt, men saken kom for dagen da kvinnen fortalte om det i februar 2010.

Vil komme videre Han er i Fjordane tingrett dømt til ubetinget fengsel i ni måneder. Dessuten må han betale 100.000 kroner i oppreisingserstatning til kvinnen. Han er også fratatt sin autorisasjon som psykiatrisk syekpleier.

— Dette har vært en svært vond sak for min klient. Det er viktig for meg å understreke at det ikke dreier seg om voldtekt, men at han har misbrukt sin stilling. Jeg har ikke diskutert om vi vil anke, men han tilsto jo forhold i retten og er innstilt på å komme videre, også av hensyn til kvinnen, sier Per Kjetil Stautland, mannens forsvarer.