Det opplyser Sogn og Fjordane politidistrikt i en pressemelding tirsdag ettermiddag.

— Mannen ble i går kveld sendt til Haukeland sykehus med kuttskader. Siktede er i dag overført fra Haukeland universitetssykehus til Sandviken sykehus i Bergen for ett døgns observasjon og nærmere utredning av hans psykiske helsetilstand, heter det i pressemeldingen.

30-åringen vil etter planen bli fremstilt for varetektsfengsling i Bergen tingrett torsdag. Advokat Fredrik Verling i Bergen er oppnevnt som forsvarer for siktede.

Han hadde ved 13.30-tiden ennå ikke snakket med sin klient.

— Jeg vet ingenting mer enn at jeg er oppnevnt som hans forsvarer. Nå vil jeg ta de nødvendige skritt som skal til for å få til et møte med ham, sier Verling.

- Hvilken tilstand er han i akkurat nå?

— Jeg kan ikke kommentere slike spørsmål på det nåværende tidspunkt.

- Kjenner ikke motivet

30-åringen er fra Sør-Sudan, og hadde søkt om asyl i Norge.

ÅSTEDET: Politi i arbeid ved bussen der tre personer ble drept mandag ettermiddag.
VEGAR VALDE

Søknaden ble imidlertid avslått med bakgrunn i Dublin-avtalen. Mannen skulle ifølge Politiets utlendingsenhet pågripes og sendes ut av landet i dag. Han skulle sendes til Spania, der han først hadde søkt om asyl.

Politiet vet ikke om den drapssiktede var klar over at han skulle sendes ut av landet i dag.

Det opplyste politimester Ronny Iden på en pressekonferanse i Florø tirsdag formiddag.

Skulle fly 07.30

Ifølge Iden er det uklart om gjerningsmannen visste at han skulle sendes ut av landet i dag.

— Det forelå vedtak om avslag på hans asylsøknad, status var at han skulle uttransporteres av polititet i dag. Politiet kjenner ikke til om han var kjent med uttransporteringen, men han var kjent med avslaget på asylsøknad, sa Iden.

Ifølge politiadvokat Jørn Lasse Refsnes, skal bussturen ikke ha hatt noe med uttransporteringen å gjøre. Han skulle etter planen settes på et fly fra Sogndal klokken 7.30 tirsdag. Etter det BT kjenner til, var politiets plan å hente ham hjemme i Årdal klokken 5 og frakte ham til flyplassen.

— Hvorfor han satte seg på bussen vil bli et av spørsmålene etterforskningen må søke å finne svar på, sier Refsnes.

30-åringen var ikke kjent for politiet fra tidligere straffesaker.

Politiet understreker at de fortsatt er i en tidlig fase av etterforskningen.

— Vi har lite opplysninger å gi når det gjelder motiv og så videre. Etterforskningen går for fullt med tekniske og taktiske undersøkelser. Det ble foretatt en hel rekke politiavhør i går. Saken etterforskes av politiet i Sogn, sier Refsnes.

27 nødanrop

AMK ble først vaslet om hendelsene på bussen klokken 17.21. Først 14 minutter senere ble politiet varslet, noe Helse Førde har tatt selvkritikk for.

I alt kom det 27 nødanrop inn til AMK-sentralen den nærmeste perioden.

Ifølge politiet skal det ha vært forbipasserende trafikanter som kontaktet nødetatene.

— Forsøkte noen i bussen å tilkalle hjelp?

— Jeg er ikke kjent med det. Dette blir en del av etterforskningsarbeidet som vi må forsøke å klarlegge, men jeg ikke kjent med det nå, sier politimester Iden.

- Ville unngå veiarbeid

Det var en patrulje fra Lærdal som rykket ut da meldingen om en mulig trafikkulykke kom.

— På grunn av kunnskap om veiarbeid på fylkesvei 53, valgte patruljen på bakgrunn av tidligere erfaring med stengning å kjøre over Filefjell-Tyin. Politiet hadde først opplysninger om at dette var en trafikkulykke. Patruljen fikk underveis beskjed om at det var en person med kniv, og at det var personskade. Brannmannskap og helsepersonell kom først til stedet, og foretok pågripelse klokken 18.43. Politiet hadde kontroll på antatt gjerningsmann klokken 18.49, sier Iden.

Ambulansepersonell var først på åstedet, fulgt av lokalt brannvesen. Sammen fikk de etter en tid overmannet og tatt kontroll over gjerningamannen.

Han ble senere fraktet til Haukeland universitetssjukehus med lettere kuttskader.

I tillegg til den første politipatruljen som rykket ut fra Lærdal, ble det etter hvert også sendt politimannskaper fra Årdal, ifølge politimesteren.

Kripos har vært på stedet i natt og bistått med tenkisk bistand, undersøkelser av bussen og åstedet.

— Dette arbeidet er avsluttet, man jobber nå med å få fraktet bort og sikret bussen og etter hvert åpnet veien, sier Refsnes.

Siktede ikke avhørt

Kripos vil også bistå det lokale politiet med taktisk etterforskning.

— Vi forventer at mannskaper fra kripos ankommer i Årdal om kort tid, sier Refsnes.

De omkomne blir fraktet til Gades institutt i Bergen for obduksjon.

Tirsdag formiddag var den siktede 30-åringen fortsatt innlagt på Haukeland.

Politiet opplyser på pressekonferansen tirsdag formiddag at den siktede vil bli fremstilt for varetektsfengsling innen fristen.