Kampen mot bosset i gatene er dessverre en gjenganger. Nå girer kommunen opp for å bli kvitt emballasjer, papir og matrester som flyter i sentrum.

— Vi holder på å inngå avtale med enormt mange fastfoodkjeder, forteller driftssjef i Samferdselsetaten i Bergen kommune, Atle Kleppe.

Bon Appetit, 7-Eleven, Narvesen, burgerkjedene og Mix-butikkene er blant kommunens boss-samarbeidspartnere fremover, rundt 15 butikker i første omgang.

Ikke økonomisk tilskudd

De hurtigmatbutikkene som for eksempel ikke har bosspann utenfor lokalene, blir etter den nye avtalen nødt til å skaffe seg det. I tillegg skal de sørge for å rydde opp i området rundt butikken.

— Denne uken har vi inngått avtaler med Bon Appetit. De var svært positive, forteller Kleppe.

Bedrifter som i tiden fremover inngår ryddeavtaler med kommunen, vil ikke få økonomiske tilskudd for å gjøre denne jobben.

— Nei, dette bekoster de selv, sier Kleppe.

I første omgang er det sentrumsbutikkene som står for tur, men han håper at områdene rundt bykjernen kommer etter hvert.

Adopterer bosspann

Tre hurtigmatbutikker ved Torgallmenningen har i fire år hatt en «fadderordning» i samarbeid med kommunen. Disse er McDonald's, 7-Eleven og Dolly Dimple's, og ordningen går ut på at de har ansvaret for to bosspann hver på Torgallmenningen. Disse tømmes etter behov, slik at de ikke er overfylte.

— Vi gjør det vi kan. Tømmer bosspann og rydder rundt butikken, sier restaurantsjef i McDonald's på Torgallmenningen, Bahi Veerasingam. Han skulle likevel gjerne sett at byen var renere og penere.

— Alle bør ta ansvar og hjelpe til, slik at vi holder byen fin. Det er jo egentlig veldig flott her, og når turistene kommer, vil vi vise Bergen fra sin beste side, sier Veerasingam.

Han synes likevel ting har bedret seg de siste årene.

— Vi har fått mye skryt for jobben vår, spesielt av kommunen, forteller restaurantsjefen.

Ryddeavtalen med kommunen gjelder fra 1. mai til 1. oktober.

— Men vi rydder hele året, og bryr oss ikke om de datoene, sier Veerasingam.

Klovner mot boss

Når det gjelder boss på Torgallmenningen, har flere løsninger vært forsøkt opp gjennom årene. For fem år siden var det lokkemetoden:

— Vi belønnet dem som kastet boss i bosspannene, forteller daværende leder i Torvallmenningen vel, Guttorm Alvsaker. Velforeningen hadde samlet inn gavekort på 500 kroner fra butikkene rundt allmenningen, og delte dem ut til folk som hadde vett til å kaste bosset der det hørte hjemme.

— Det var artig, det. Jeg husker Wegneren var med rundt og delte ut gavekort, folk ble jo forfjamset, forteller Alvsaker.

Hvorvidt gulrotmetoden hjalp fremfor trusler, vet han ikke, men det var i hvert fall en annerledes måte å fokusere på bossproblematikken.

Klovner har også vært brukt i kampen mot bosset. Under åpningen av nye Torgallmenningen i 1999, sto dette i Bergens Tidende:

«Deres oppdrag var rett og slett å minne brukerne av den ferdig opparbeidete plassen om at det er satt opp bosskurver, og at det ville vært hyggelig hvis alle som ferdes der brukte dem. Så vidt vi kunne se ble både de og budskapet godt mottatt. Forhåpentlig vil de gjenta besøket med passende mellomrom. Altfor mange av oss trenger en påminnelse».

Kanskje en idé å blåse støvet av?