— Det er ikke en trussel, det er ikke et knivoverfall eller en påstått voldtekt. Dette er den dagligdagse omgangen med disse tragiske figurene. Det er det som sliter, forteller Christopher Harris (65).

Han tok fredag ettermiddag bilde av fire narkomane som okkuperte området utenfor hovedinngangen til huset han bor i i Welhavensgate, noen gater unna Nygårdsparken. De ble sittende der i 45 minutter, mens de åpenlyst satte sprøyter, før beboerne selv ba dem om å rydde opp etter seg og forlate eiendommen.

SLITEN: Christopher Harris (65) mener det daglige møtet med narkomane gjør han selv om naboene slitne. Han plukker stadig sprøytespisser i sin egen hage.
Juni Wendelin Fasting

De hadde tatt seg inn gjennom portene som omkranser den lille hagen, og inngangspartiet til boligen.— Blodet rant nedover armene til mennene. Det var tragisk å se. Barn og voksne stoppet opp og stirret på de fire som stakk sprøyter i armene og i lysken, sier Harris.

Skjuler seg ikke

Han har merket et økende antall narkomane som i fullt dagslys setter sine sprøyter de siste to-tre månedene.

Blodet rant nedover armene til mennene. Det var tragisk å se. Barn og voksne stoppet opp og stirret

— De setter ikke bare sprøyter i bakgårdene, men på fortauet eller i døråpninger i nabolaget, forteller han.

Ifølge 65-åringen kan han fra sin leilighet i fjerde etasje se tre steder som brukes til å sette sprøyter, noen gater bortenfor Nygårdsparken.

Minst én gang i måneden rydder han og de andre beboerne den lille hageflekken utenfor hovedinngangen. Uten unntak finner de sprøytespisser. Dessuten forteller han at de roter i de private bosspannene i gaten.

— De tømmer ut innholdet, legger ut plastposer, og sorterer det de finner, sier Harris, som selv har opplevd å måtte rydde opp etter uvedkommende flere ganger.

Ønsker et tilbud

— Jeg forstår ikke hvorfor det skal være så ille i Bergen. Hva er det politikerne er redde for? Hvorfor lytter de ikke til fagfolk?

Harris stiller seg selv spørsmålene. Han ønsker ikke at narkotikamisbrukerne skal kjeppjages ut av Nygårdsparken - da vil de finne et annet sted å være. Han ønsker et tilbud som kan hjelpe dem.

— Dette er en sak for helsemyndighetene, ikke politiet, sier Harris, og tar oss med bortover mot Puddefjordsbroen.

Under buskene er bakken dekket av søppel, rommet ved trappene som fører opp på broen stinker urin. Akkurat nå, mandag ettermiddag, er det ingen narkomane å se. Harris rister på hodet.

— Det er ikke farlig å bo her, men det er tragisk at situasjonen er slik, sier han.

Piggtråd for å holde narkomane ute

Lørdag skrev BT om Kari Ramstad (54) som stadig finner blodige sprøytespisser rett utenfor inngangsdøren på Møhlenpris.

Narkomane brukte bakgården hennes som sprøyterom helt til hun bestemte seg for at nok er nok, og monterte piggtråd på toppen av døren inn til bakgården. Døren har nemlig alltid vært låst, men narkotikamisbrukerne har likevel kommet seg inn for å sette sprøyter i Ramstads bakgård.

— Jeg har stått på kjøkkenet mitt og sett ut vinduet mens de setter skudd i lysken, sa Ramstad til BT lørdag.

KrF-politiker Dag Inge Ulstein tok formelt over som sosialbyråd i Bergen forrige onsdag. I møte med Bergens Tidende forrige uke uttrykte han at han veldig gjerne vil hjelpe de narkomane. Å komme til Nygårdsparken er «som å komme til en annen verden» sa han.

— Det ville vært herlig å kunne peke på én ting. Jeg skulle ønske jeg hadde en «quick fix», men det har jeg ikke. Vi vet at det vil ta tid. Det er store utfordringer, sa Ulstein til BT. Han kunne ikke si at parken er tom om ett år, men han ønsker å redusere de åpne russcenene.