MAGNUS VOLLSET magnus.vollset@bt.no

Hjelper russen en eldre person å heise flagget 17. mai, får de gå med et norsk flagg i luen. De får også knute hvis de klarer å drikke 2,5 liter vann – uten å late vannet mer enn fire ganger.

Vasker de vekk innvandrerfiendtlige slagord, kan de med stolthet feste en minisåpe i luen.

I alt er det snakk om ni nye regler, som alle må utføres i edru tilstand.

Morsomt, ikke farlig — Russen har fått ufortjent mye negativ omtale i media. Nå vil vi ha fokus på det positive: Russetiden er til for å ha det gøy, uten at det skal være farlig for noen, sier Pia Rønnevik, visepresident for Bergensrussen.

Nå håper hun årets russ blir husket for det positive de har bidratt med, som innsamlingsaksjonen til Bergen Uavhengige Sosialrådgivning og Aksjonsgruppen mot sosial nød, som har innbrakt 200.000 kroner.

Ingen erstatning De ni reglene kommer i tillegg til de 177 som allerede eksisterer. Russen vil ikke fjerne knutene som dreier seg om å drikke mest mulig alkohol på kort tid.- Disse knutereglene er helseskadelige, og gir et signal om at russetiden skal være en kontinuerlig fyllekule, mener direktør Erling Pedersen i Stiftelsen Bergensklinikkene.

Voksne mennesker - Det er bare fem dager igjen av russetiden. Men vi vil anbefale neste års russ til å gå nøye gjennom hvilke knuter de ønsker å bruke, svarer Pia Rønnevik, og viser til at årets russ allerede har fjernet flere av de mest ekstreme knutereglene som fjorårets russ benyttet seg av.

Bergensrussen har fra før av snille russeknuter, som «Bli blodgiver», «Lage middag til besteforeldrene» og «Hjelp avisbud på ruten sin».

— Russen er voksne mennesker, og må selv ta ansvar for hva de gjør i russetiden, legger Rønnevik til.

Her er de nye knutereglene:

  • Hjelp en eldre person (over 70 år) med flaggheising 17. mai. (Norsk flagg i russeluen)
  • Vask vekk eller fjern innvandrerfiendtlige slagord der du måtte se dem. (Minisåpe i russeluen)
  • Møt opp i nærmeste barnehage og les høyt for en gruppe barn. Si noe pent til alle ansatte. (Barnetegning i luen)
  • Drikk 2,5 liter vann uten å late vannet mer enn 4 ganger. (Vannkork i luen)
  • Plukk en bukett hvitveis og gi dem til en mann med stresskoffert. Be ham slutte å være så effektiv. (Slips i russeluen)
  • Få 10 personer til å slutte å se på «Big Brother». (Dobbelknute i russeluen)
  • Hjelp en gammel dame med å få butikkvarene opp i bæreposene. Spør først og si hvorfor du gjør det. Blir hun sur og nekter og slår etter deg, får du likevel en knute.
  • Bruk tanntråd i 20 minutter og smil sammenhengende i påfølgende 10 minutter. (Tanntråd i russeluen)
  • Blott deg for deg selv. Si at du er fornøyd med russetiden så langt og at du ser lyst på framtiden. (Silkesløyfe i russeluen)
  • Alle knutene må utføres i edru tilstand.
FLERE SNILLE: - Vi vil bli husket for det positive, sier russens visepresident Pia Rønnevik, her sammen med direktør Erling Pedersen i Stiftelsen Bergensklinikkene. (FOTO: MAGNUS VOLLSET)