• Alle vi som bor i gaten må hente frem litt ekstra hjertemedisin og kjempe for å beholde roen i desember. Da er køen til Lagunen verst, sukker Marianne Tøsdal.

TOR KRISTIANSEN

GARD STEIRO

ERIK FOSSEN

ODDLEIV APNESETH (foto)

JAN LILLEBØ (foto)

Vi møter henne i Øvre Krohnåsen bak Lagunen. Endeløse køer ved Lagunen skaper stadig frustrasjon i denne gaten, som deler inn— og utkjørsel med gigantsenteret. Hver eneste dag må beboerne kjempe med bilkøene. Veien er bratt og krever mot bak rattet vinterstid, men den tålmodigheten som kreves i køene er langt mer utfordrende.

— Det er vel et under at jeg ikke har fått hjerteinfarkt for lenge siden, mener Marianne Tøsdal. Hun har funnet sin måte å takle køproblemene på. Alt klokken 6 på morgenkvisten drar hun av sted på jobb. Før klokken 15 kjører hun tilbake i motsatt retning av hvordan køen går akkurat på den tiden.

Flaskehals

Lyskrysset ved Skjold skole betegner hun som en flaskehals som er skyld i mange av problemene når folk skal ut fra Lagunen. Når det i verste fall kan ta to timer å komme seg ut fra parkeringsplassen på Lagunen og ut i hovedveien mener hun det må gjøres noe mer aktivt for å få bukt med trafikkproblemene.

— Vil du flytte?

— Nei, for selve boligområdet er fabelaktig flott. Veien er en blindvei. Dermed er det ingen annen biltrafikk enn den vi selv og naboene sørger for. Utsikten er dessuten så nydelig mot Ulriken og Gullfjellet. At vi kan gå kjapt ned og handle all verdens produkter, har også sine fordeler, innrømmer Marianne Tøsdal.

Det er når hun og de andre bilistene i gaten må ut på hovedveien og gjennom kaoset ved Lagunen problemene oppstår. Verst er det i desember og før påske. Alle i Øvre Krohnåsen ønsker seg en rømningsvei og håper at noen kan finne en glup løsning.

Beregner en time ekstra

— Vi lider her inne, samtykker Rolf Sjursen, styremedlem i Rådalen nærmiljøforening. Han har bodd i Krohnåsveien i over femti år. Det var kjekkest i begynnelsen.

— De 20 siste årene har jeg stått i kø. Jeg ser med gru på fremtiden, sier 72-åringen til Bergens Tidende.

Hver gang Rolf Sjursen skal ut på tur må han tråkle seg gjennom køen utenfor Lagunen.

— Totalt bor det over 300 mennesker her inne. Kø er hverdagen for oss. Vi må legge opp våre gjøremål etter kundestrømmen til Lagunen. Det er blitt en måte å leve på.

Svært mange av Sjursens naboer har valgt å flytte på grunn av de trafikale problemene. De var lei av å miste fly, komme for sent til møter og tilbringe time etter time i kø.

— Jeg leser at noen klagde over å ha sittet 40 minutter i kø. Det er helt normalt på ettermiddagene. Jeg beregner vanligvis å bruke en time fra huset mitt til motorveien på fredager og lørdager.

KØPROBLEMER: ¿ Det er et under at jeg ikke har fått hjerteinfarkt for lenge side, mener Marianne Tøsdal i Øvre Krohnåsen.
BT