— Det kan se ut som han ville hevne seg på oss, sier Mæhlum.

Det var en VG-medarbeider som oppdaget raneren da han kom på jobb i 11-tiden i går morges. Psykiateren og psykologen har nemlig kontorer like ved siden av VG. Da journalisten kom inn i gangen i lokalene over Dickens, så han innbruddstyven rett inn i øynene. Han sto helt i ro med et brekkjern i hendene.

— Jeg fikk beskjed om å gå inn på kontoret mitt, og han så ganske skummel ut, så det gjorde jeg. Og så stakk han, mens jeg ringte politiet, sier VG-journalisten, som ikke vil ha navnet sitt på trykk.

Innbruddstyven lot både verdisaker og kostbar kunst være igjen på kontorene da han stakk.

— En teori er at han hadde noe imot oss, og ville hevne seg for noe. Han har jo blant annet revet ned navneskiltene fra dørene våre, kastet rundt seg med alt som er her og slått ned flere takplater med en jernstang. Det hele virker ganske meningsløst og sprøtt, sier Mæhlum.

Innbruddstyven hadde trolig tatt seg inn i lokalet gjennom en av to ruter han hadde knust i bakgården i 2. etasje. Han hadde brukt brekkjernet for å åpne dørene til kontorene.

- Kan forfalske resepter

Psykiateren hadde brukt to-tre timer på å rydde det meste av rotet på sitt kontor da BT kom innom i går, men psykolog Høiaas sitt kontor så fremdeles ut som en slagmark. To venteværelser var dessuten fremdeles snudd på hodet.

— Det er vanskelig å si hva han har vært ute etter. Han hadde brutt opp et av arkivskapene mine, så journaler kan være forsvunnet. Men det vet jeg ikke. Det eneste jeg ikke finner igjen er to stempel og felleskatalogen der alle medikamenter står listet opp. Det er mulig han har tatt med seg reseptblokker i tillegg, og vil forsøke å forfalske resepter. I så fall bør apotekene være oppmerksomme, sier Mæhlum.

I tillegg hadde innbruddstyven røsket papiret av en del julepresanger som psykiateren hadde liggende til familien.

— Innholdet hadde han bare slengt rundt, så det var tydeligvis ikke interessant, sier Mæhlum.

— Er du redd etter hendelsen?

— Redd og redd, jeg er mest opptatt av å få kontoret i orden igjen slik at jeg kan holde avtalene mine mandag, sier psykiateren.

VG vanligvis mest utsatt

Psykolog Arne-Gunnar Høiass var bortreist i går, og hadde derfor ikke sett hvordan kontoret så ut da BT fikk tak i ham på telefon.

— Jeg vil ikke si noe om innbruddet, for jeg har ikke vært på kontoret ennå. Foreløpig har jeg bedt kollega Mæhlum om å ta seg av det, sier Høiass.

Det har vært innbrudd i etasjen flere ganger tidligere, men hver gang har det vært VG sitt kontor som har vært utsatt, fordi det er på dette kontoret det er mest verdisaker med både fotoutstyr og pc'er. Denne gangen hadde innbruddstyven ikke rørt noe på VGs kontor.

VG-journalisten kunne gi et brukbart signalement av innbruddstyven, men da BT gikk i trykken i går, hadde politiet ikke klart å ta mannen.

ENDEVENDT: Slik så kontoret til psykolog Arne-Gunnar Høiaas etter at en innbruddstyv hadde gått løs i går formiddag. En VG-journalist med kontor i samme etasje i huset oppdaget innbruddstyven som stakk av.<p/>Foto: ODDLEIV APNESETH