Gullsmykker til en verdi av ca. 95.000 kroner ble stjålet fra Juhls Silver Gallery på Bryggen natt til mandag.

— Det var helt spesielle smykker som forsvant, sier innehaver Rauna Juhls.

Smykkene var uvanlige, fordi de var i 18 karat gull.

Skar ut vindusrute

Innbruddet var så forseggjort at det først ble oppdaget litt ut på formiddagen.

— Den butikkansatte som åpnet butikken om morgenen, merket ingenting unormalt. Ut på dagen syntes hun det var så kaldt i forretningen. Da hun så etter, oppdaget hun at en liten vindusrute var skåret ut, sier Rauna Juhls.

Da ekspeditrisen begynte å se nærmere etter i butikken, så hun at et glassmonter med gullsmykkene var tømt. Ingenting annet var rørt. I kassaapparatet lå det en del vekslepenger, men tyven, eller tyvene, hadde ikke engang tatt bryet med å åpne kassen.

— Jeg har derfor tro på at dette var et rent bestillingstyveri, sier Rauna Juhls.

Tyven har ellers gått svært varsomt frem. Alarmen ble ikke utløst. Vedkommende har til og med tatt med seg den utskårne glassruten. Det lå ikke et eneste glasskår igjen, og vindusutstillingen var i god orden.

— Men han må ha vært forholdsvis spinkel. Vindusruten han har krøpet inn igjennom, var liten, sier butikkinnehaveren.

Slått i hodet med kubein

Langt mindre sofistikerte metoder ble benyttet under det andre gullsmedtyveriet på Bryggen. En 39 år gammel mann ble slått i hodet da han tok to innbruddstyver på fersken på Bryggen Gull og Sølv i Bredsgården. Sammen med kollegene fikk han holdt tyvene fast til politiet kom.

Væpnet med fire kubein gikk tyvene amok i gullsmedbutikken og knuste to store glassmontere ved 07.30-tiden mandag morgen.

Verdier for minst 200.000 kroner kunne gått tapt, hadde det ikke vært for heltemodig innsats fra arbeidskarene i Stiftelsen Bryggen.

Hørte stemmer

To av arbeidsfolkene, som jobber med å pusse opp bygningene på Bryggen, hadde nettopp kommet på jobb da de så at døren inn til gullsmeden var brutt opp. Stemmene inne i butikken tydet på at tyvene fortsatt var der.

Med fare for eget liv gikk arbeiderne inn, og mot dem stormet de to tyvene med fire kubein. En av arbeidskarene ble slått i hodet, men hadde likevel kraft til å ta en av gjerningsmennene.

Flere av kollegene hans kom til og holdt tyvene fast til politiet kom.

— Tyvene så dopet ut og var helt rabiate, sier en av arbeidskarene som hjalp til.

39-åringen som ble slått i hodet, en tømrer, fikk en diger kul, men er likevel i såpass god form at legebesøk ikke er nødvendig. Av frykt for hevnaksjoner ønsker ingen av mennene å stå frem med navn.

Gjemte unna diamantring

Gull, diamanter og tusenvis av glassbrott lå fortsatt strødd på gulvet da bt.no var inne i butikken ved 08-tiden. Gullsmed Nicolai Hansen leter etter lyspunkt i fortvilelsen.

— Heldigvis hadde jeg gjemt unna denne ringen til 52.000 kroner, sier han og holder opp en stor diamantring.

Han hadde en følelse av at noe var i gjære etter å ha fått besøk av to lurvete menn i butikken før helgen.

— Tyvene var her og rekogniserte, og jeg så jo hva slags typer det var. Jeg kjente igjen en av dem i politibilen nettopp, sier han.

Første innbrudd på 32 år

Gullsmeden har hatt butikk på Bryggen i 32 år, men aldri tidligere blitt utsatt for innbrudd. Hendelsen har gjort inntrykk på ham.

— Det føles vondt og ekkelt, jeg er forbannet, sier Hansen.

Likevel: Det kunne gått enda mye verre. Hansen takker arbeidsfolkene som tok tyvene.

— Det må jeg si var en fin innsats. Tyvene var på vei ut døren da de kom, så de hadde nok sluppet unna, sier han.

Avhøres i dag

De to tyvene er henholdsvis 29 og 31 år gamle, og ikke ukjent av politiet. Mandag formiddag sitter de i varetekt, og skal avhøres i løpet av dagen, opplyser operasjonsleder Osvald Nordvik til bt.no.

Begge mennene skal ha hatt ringer og smykker i lommene da de ble pågrepet.

RASERT: Smykker, ringer og tusenvis av glassbrott ligger strødd etter innbruddet i butikken Bryggen Gull og Sølv.
Foto: Eirik Brekke