Før kunne man klare å snike seg frem i køen ved hjelp av personlig oppmøte i forskjellige barnehager, et pent striglet englebarn på armen, en tåre i øyekroken og en god porsjon flaks.

Det har nye opptaksregler gjort slutt på. Men nå er smiskingen blitt erstattet av «listehopping».

Endret prioritering

Alle som søkte barnehageplass til hovedopptaket 1. mars, måtte oppgi hvilke barnehager de prioriterte.

De som søkte barnehager med mange søkere, hadde stor sjanse for å havne bak i køen. De som derimot valgte en barnehage med færre førsteprioritetssøkere, økte sine sjanser for en plass betraktelig. Ansiennitetsdato fra søkerdato avgjør nemlig nummeret på ventelisten.

— Hvis din ansiennitetsdato gir deg plass langt fremme i køen til en barnehage, kan du skifte prioritering og dermed snappe plassen foran nesen på noen som har stått mye lenger i kø enn deg til akkurat den barnehagen, forteller Benedicte Hammersland, som har gjort akkurat det.

- Må være oppdatert

— Jeg ringte rundt og sendte e-post til barnehagene i Fyllingsdalen og sjekket hvilken plass på listen vi ville få med vår ansiennitetsdato. Jeg sto virkelig på, sier Benedicte Hammersland.

— Plutselig en dag fikk jeg beskjed fra en barnehage om at der ville vi stå på annenplass,

Hun gikk inn på hjemmesidene til Bergen kommunes «Barnehageservice» og endret prioriteringen av barnehage. En uke senere var plassen sikret.

— Jeg tror mange folk tenker tenker at når de har fått et nummer i køen, er det ikke mer å gjøre. At nå er systemet blitt rettferdig,. sier Hammersland.

Men det er feil, mener hun, basert på egne erfaringer. Hammersland tviler på at søkere flest tenker taktisk nok i jakten på barnehageplassen.

— Man tenker jo på nærhet, det som er praktisk når man søker. Ikke på at man må søke barnehager som har så og så mange søkere. Men her må man være oppdatert til enhver tid og hele tiden sjekke i hvilken barnehage man kan få det beste kønummeret.

- Urettferdig

De nye reglene skulle gjøre opptaket mer forutsigbart og mer rettferdig. Det synes ikke Benedicte Hammersland det er, selv om hun klarte å få sin datter gjennom nåløyet.

— Man har skiftet ut et urettferdig og uforutsigbart system med et annet. Det endrer seg jo fra dag til dag. Jeg opplevde at vi den ene dagen var nummer syv, for så noen uker senere å være nummer ti. Hadde vi blitt stående på listene til de barnehagene jeg søkte først, hadde vi ikke fått plass før til neste høst. Det er helt sikkert.

Hammersland mener at det nye opptakssystemet gir fordeler til de ressurssterke, de som kjenner det nye systemet og har tid og anledning til å utnytte mulighetene.

— Det er urettferdig. Det krever nesten mer av søkerne nå enn før.

FIKK PLASS: Hadde vi blitt stående på listene til de barnehagene jeg søkte først, hadde vi ikke fått plass før til neste høst, sier Benedicte Hammersland. Her en hun i Telavåg sammen med barna Ingrid (1) og Victor (4).
Nielsen Rune