— De sa det var stappende fullt. I november er det sikkert ingen her, sier Ingrid Frønsdal (33).

På armen har hun en helt fersk liten fyr som ennå ikke har fått noe navn. Kanskje blir det et navn med fart i. For Frønsdal kom til KK rundt kvart på syv tirsdag morgen. Og klokken 07.10 var gutten han ute, fire dager før termin.

Og fødselen, den skjedde på badet på fødeavdelingen. For akkurat da Frønsdal kom inn, var det ingen ledige fødestuer. Og guttebabyen hadde ikke tid til å vente.

— Det gikk helt fint, det. Jeg kan ikke si jeg tenkte så mye på det, sier Frønsdal.

På Kvinneklinikken er sommeren høysesong. I juni, juli og august fødes i snitt 30–40 flere barn hver måned, sammenlignet med ellers i året. I juni var det ny føderekord på KK med 468 barn. Da ble det født 37 flere barn enn i samme måned i fjor. Og akkurat nå er det ekstra travelt.

Bare på et halvt døgn fra tirsdag til onsdag kom 13 barn kom til verden. I snitt kommer 14–15 barn til verden hvert hele døgn på KK.

— Sommeren er ingen avslappende tid for oss. Da har vi ikke mye tid til å sitte utenfor her og spise is eller å rydde på kontoret, sier klinikkoverjordmor Trude Knag Johannesen.

Lederne trår til

Til og med lederne på fødeseksjonen er med på å dra lasset på den travleste delen av året. De går inn og tar vakter når noen skal ha ferie. I tillegg vikarierer noen danske jordmødre fra bemanningsbyrå i sommer.

— Stemningen er utmerket. Vi har lang og bred erfaring med fødsler, sier Johannesen.

For rundt 15 år siden var mars og april høysesong for fødsler. Nå er det om sommeren det tar av.

Og dette skjer ikke bare i Hordaland. En gjennomgang av fødselstallene i Norge for perioden 2000–2011 viser det samme. Fødsler fra januar til april har gått ned, mens andelen som føder om sommeren har gått opp. For høsten (september–desember) er tallene neste uendret. Men hva er det som gjør at folk lager ekstra mange barn om høsten?— Det hadde vært artig om noen hadde studert hvorfor dette har endret seg, sier Inger Sofie Stensland, avdelingsjordmor ved rådgivningssenteret for mor og barn på KK.

Vil sikre seg barnehageplass

Med en uke igjen av juli viser tallene at også denne måneden har vært travel.

— Det ligger nå an til å bli omtrent like mange fødsler som i juli i fjor, sier Johannesen.

Nybakte foreldre forteller at de planlegger å få barn før 1. september for å sikre seg rett til barnehageplass året etter.

— Men noen gjør det kanskje for å få mest mulig ut av permisjonstiden også. Da kan de ta ut ferie før og etter permisjonen, og faren får være hjemme hos mor og barn i mer enn 14 dager. En barselkvinne trenger omsorg i mer enn 14 dager, sier Stensland.

— Folk er såpass bevisste at de planlegger nok litt. Jeg tror ikke dette er helt tilfeldig, sier Johannesen.

Ikke alle planlegger

Mandag fikk Rachel Elgen (30) tvillinger på KK.

— Om sommeren trenger du ikke å tenke på å ta på dem så mye klær, det er enklere da, sier hun.

Hun og mannen planla heller ikke sommerbarn.

— Men jeg vet at mange planlegger barn og tenker på fristen for å søke om barnehageplass, sier Elgen.

For Ingrid Frønsdal og Trond Angelsen var det helt tilfeldig at de fikk et sommerbarn. Det første barnet fikk de i november for to og et halvt år siden. Verken da eller denne gangen var de spesielt opptatt av søknadsfristene for sikker barnehageplass eller andre praktiske ting.

— Det er jo praktisk, selvfølgelig. Men det er bare en bonus, sier Angelsen.

Bonusen er også at de kan dra hjem med en fin, liten gutt i sommervarmen allerede i dag.

— Ja for ham er det nesten for varmt, sier Frønsdal.

TVILLINGER: To små gutter skal hjem til storebror som blir to år 24. august. - Det er nok tilfeldig at de ble født før 1. september alle sammen, sier Rachel Elgen, som ble tvillingmamma på mandag.
Odd Nerbø