Etter det BT erfarer, har både Terje Gilje, markedsdirektør i Telenor, og Robert Erlandsen fra KrF sagt nei til å bli finansbyråd.

Etter det gikk posisjonen til Høyre. Men også Høyres kandidat Egil Herman Sjursen, administrerende direktør i Nordeas kapitalforvaltningsvirksomhet, skal ha takket nei til å bli finansbyråd.

Frykter Frp

Det skal ikke være Bergens gigantunderskudd som er mest avskrekkende. En av grunnene til at så mange har takket nei, skal derimot være at det er lite fristende å slutte i en attraktiv jobb for å bli byråd i et byråd som kanskje ikke sitter lenger enn til neste høst.

Særlig i KrF er det en frykt for at Frp neste år vil kreve å komme inn i byrådet. Da vil i så fall KrF og Venstre trekke seg ut.

Siden så mange har sagt nei, blir det ikke klart før i dag klokken 13 hvem påtroppende byrådsleder Monica Mæland tar med seg i byrådet.

Men etter det BT erfarer blir KrFs Lisbeth Iversen byråd for byutvikling for kultur. Iversen har tidligere sagt at hun ikke kunne bli byråd fordi hun i år skulle flytte etter familien til USA.

Venstres Hans-Carl Tveit blir byråd for skole og barnehage, og antakeligvis også for idrett. Dette til tross for at han tidligere i år har sagt at Bergens største problem er parlamentarismen.

Warloe eller Onarheim?

Hvem som blir byråd for finans og næring, og helse og bydelene har det ikke lykkes BT å finne ut. Begge disse posisjonene går til Høyre.

Aktuelle kandidater til begge posisjonene er Henning Warloe og Knut Opheim. Hilde Onarheim er aktuell som byråd for helse og bydelene, og som gruppeleder for Høyre. Også Warloe er aktuell som gruppeleder.

Både Warloe og Onarheim var svært hemmelighetsfulle da BT snakket med dem i går kveld. De ville ikke si noe om de var aktuelle, men viste til dagens pressekonferanse.

Full uttelling for Høyre

Forhandlingene, kombinert med at to KrF-ere sa nei til å bli finansbyråd, gjør dermed at Høyre får de tre viktigste posisjonene i politikken i Bergen, nemlig byrådslederen, ordføreren og finansbyråden.

Det kommer til å bli to organisatoriske endringer i byrådet. I dag ligger ansvaret for kultur under byrådslederens avdeling. I det nye byrådet blir det byutviklingsbyråden som får ansvaret for dette. I tillegg skal finansbyråden heretter ha ansvar for næringsutvikling.