I begynnelsen av juli kjente Bianca Moore at noe var fryktelig galt. Hun var tungpustet og kjente at brystet snørte seg sammen. Hennes mann kjørte henne til Bergen Legevakt, der hun ble sent direkte til akuttmottaket og videre til Haukeland sykehus. Hun hadde fått en hovedpulsåre i klem, og man kunne se hjerteslagene utenpå genseren til kvinnen som er gravid i åttende måned.

— Jeg fikk strålende hjelp på Haukeland sykehus, og ble sendt derfra med beskjed om å sjekke blodtrykket en gang i uken for å sikre at alt sto bra til med meg og barnet, sier Bianca Moore. En enkel prosedyre, men en umulig oppgave i fellesferien, skulle det vise seg.

- Ikke vårt problem

Moore sin fastlege, Ragnhild Eriksen, har dratt på ferie. Ringer du kontoret får du en hyggelig telefonsvarer som henviser akutte tilfeller til Kjell Vaage, med ønske om en riktig god sommer. Skulle du være så uheldig å være akutt syk, blir kanskje ikke sommeren så fin likevel. Kjell Vaage tar ikke telefonen. Verken morgen, middag eller kveld.

— Jeg har forsøkt å få tak i ham til alle døgnets tider. Han er ikke der. Det verste er at det ikke er noen telefonsvarer som sier hvor han kan nås, sier Moore.

Moore er gravid i åttende måned. Dermed har hun krav på en ukentlig undersøkelse frem til fødselen. Da fastlegen ikke var tilgjengelig tok hun kontakt med sin helsestasjon, Haugatun.

— Kvinnen i telefonen sa rett ut at hun ikke anså det for å være hennes problem. De var så overarbeidet at de ikke hadde tid, og den ene jordmoren som var der, var fullbooket. Hun svarte utrolig frekt. Jeg følte meg bare så motløs.

Må ha legehenvisning

Moore tok videre kontakt med Kvinneklinikken. For å komme dit må du ha henvisning fra legen din.

Hvis hun ikke er på ferie da.

— De henviste meg videre til Laksevåg helsestasjon. Der påpekte de at jeg ikke hørte til der, men ga meg en time sånn at jeg fikk målt blodtrykket. De hadde en utrolig hyggelig jordmor, som dessverre dro på ferie dagen etter, sier Moore.

Dermed begynte runddansen igjen. Fastlege, Haugatun, Kvinneklinikken, Laksevåg, Legevakten, Engen helsestasjon.

Kan ikke ta telefonen

— Fastlegen sier på telefonsvareren at Engen legekontor kan hjelpe. De gjør ingenting. Jeg har ringt min egen helsestasjon igjen, den dagen det var jordmor der, men det kom bare en melding om at de ikke hadde tid til å ta telefonen. Da kjente jeg tårene komme. Jeg trenger legekontroll. Hvorfor kan ingen hjelpe meg? I et siste desperat forsøk forsøkte hun Laksevåg helsestasjon igjen. Der var samtlige på ferie.

Telefonen var satt over til Loddefjord, som allerede har fraskrevet seg ansvaret for Moore, selv om hun hører til deres distrikt.

— I morgen må jeg begynne på en ny runde. Jeg er frustrert og motløs, sier Moore.

HELSE-NORGE ER PÅ FERIE: Legen til Bianca Moore har satt på telefonsvareren. Ingen andre anser det som sitt ansvar at den høygravide kvinnen blir undersøkt.
FOTO: HELGE SUNDE