På rekke og rad står bobilene parkert under broen på Damsgård. De fleste er fra Tyskland, Frankrike og Sveits. Med skraphandel på den ene siden og byggestøy på den andre er dette langt fra det fredeligste stedet i byen.

— Det er så mange fine steder i Norge, men dette er ikke et av dem, sier Christian Fischer fra Tyskland.

Sammen med konen Christine har han nettopp ankommet bobilparkeringen. Turistguiden er klar, og på to dager skal de utforske Bergens beste attraksjoner.

Det er så mange fine steder i Norge, men dette er ikke et av dem. Christian Fischer

— Vi synes det er litt dyrt i forhold til fasilitetene som tilbys, men det er bra at det er så kort vei til sentrum, sier Fischer.

Har gitt opp

— Det blir nok siste året vi er her, sier Terje Helgheim, eier av Bergen Bobilsenter.

I 2006 ble bobilparkeringen flyttet fra Slaktehustomten i Sandviken til Damsgård. Siden den gang har hvert år vært like usikkert. Neste år skal BOB begynne utbyggingen av leiligheter på området, og da må bobilene vekk.

— Jeg er veldig takknemlig for at jeg har fått leie av BOB i påvente av en mer permanent løsning, sier Helgheim.

Han har i flere år prøvd å få kommunen til å bidra med å finne et mer passende sted. Han sier at for bobiler er det viktig med sentrumsnær beliggenhet, eller i nærheten av buss eller bybane.

— Jeg har rett og slett gitt opp. Det har ikke vært noe som antyder at de har funnet en løsning, sier Helgheim.

Må ut av sentrum

14. mai i år vedtok bystyret en kommunedelplan for havneområdene, der de gikk inn for midlertidig bobilparkering på Ytre Tollbodkai.

— Vi har bestemt at det skal være midlertidig bobilparkering i to år fremover. Men på sikt vil vi finne et mer permanent sted, sier Filip Rygg, byråd for byutvikling, klima og miljø.

Han forteller at bobilparkeringen nok må flyttes ut av sentrum; det er vanskelig å finne sentrumsnære steder som ikke er under utbygging.

- Alle kan søke

Etter at Helgheim er blitt gjort oppmerksom på vedtaket, stiller han seg positivt til å flytte driften av bobilparkeringen til Tollbodkaien. Selv om han helst skulle hatt en mer permanent løsning.

— Hvis forholdene er slik at jeg kan drive videre der, er jeg veldig interessert. Men jeg hadde jo håpet at kommunen ville ta kontakt med meg angående dette.

— Vi er kun med på å legge til rette for bobilparkering. Det er opp til de private aktørene om de vil drive dette på området. Alle som er interessert kan søke om tillatelse til det, sier Rygg.

Eierne vet ikke

Bergen og Omland Havnevesen eier og disponerer området på Ytre Tollbodkai. Når BT tar en telefon til Havnevesenet, får vi først beskjed om at de ikke vet noe om bobilparkeringen, og at dette må tas opp med kommunen.

Havnedirektør Inge Tangerås har derimot sett vedtaket, men vet ikke så mye mer enn det.

— Her er det tydelig behov for at vi og kommunen snakker mer sammen. I praksis skal det nok være mulig å gjennomføre, men jeg kan ikke svare på noe mer akkurat nå, sier han.

- Ikke kommunens ansvar

Når vi ringer tilbake til Filip Rygg noen timer senere, sier han at dette ikke er kommunens ansvar.

— Vedtaket gjelder, men de som har interesse av dette må samordne seg for å komme frem til en praktisk løsning.

Han sier at byrådet ikke pleier å gå inn i detaljer, og at Helgheim selv må kontakte Havnevesenet og vise til vedtaket.

— Dette må de finne ut av, hvis ikke skal jeg heller personlig sørge for at de snakker sammen, sier Rygg.

MANGE SNUR: Christine og Christian Fischer fra Tyskland synes det er greit å gå inn til sentrum, selv om omgivelsene ikke er de fineste. Mange av turistene som kommer til parkeringen velger å dra videre til andre steder.
ØRJAN DEISZ