Slettebakken valgte å stå utenfor kjøkkenreformen og heller satse på egne kokker som lager solide og varierte retter fra bunnen av. Da fikk de kritikk fra kjøkkenreformens prosjektleder, Håkon Gjelsvik.

— Han betegnet det som uøkonomisk, og sa at vi ville få problemer med å klare det, sier Janneke Eide, daglig leder ved eldresenteret.

- Hjertet i ethvert hjem

Slettebakken har strevd for å klare det, og måtte kutte tre stillinger i omstillingsprosessen, men har klart å holde seg innenfor de samme økonomiske rammene som kjøkkenreformen har.

Eldresenteret ble vurdert av en brukerundersøkelse for sykehjem i september i fjor, og ble kåret til det beste i Bergen.

— Vi har satset på miljø og trivsel. Mat er en kjempeviktig del av dette, sier Eide.

Kokken Per Berg Nilsen går enda lenger.

— Kjøkkenet er hjertet i ethvert hjem. Det er ikke noen bombe at kjøkkenreformen ble slaktet, sier han.

Til samme prisen som folk på Engensenteret får «kjøttkaker med sprett», som BT skrev om på tirsdag, triller kokkene Per Berg Nilsen og Roald Farestveit hjemmelagete kjøttkaker tilpasset de som skal spise dem.

Variert meny

De har hver sine oppskrifter og maten blir laget rett før servering.

— Brukerne kan kjenne på smaken hvilken av kokkene som har laget dem. Hvis kokken er litt sur en dag, kan de bli litt mer krydret enn ellers, smiler Eide.

— Kjøttkakene er også tilpasset de ulike beboerne. De med gode kjever får litt tyggemotstand, men får på ingen måte sprettballer, ler Berg Nilsen.

I kjølerommet står det ferdigskrelte poteter i bøtter med vann med sitronskiver i.

Andre ferskvarer står stablet i hyllene, her er svinefileter, rømme og ost.

Denne uken står salt torsk, gryterett, laget fra grunnen av, gammeldags seibiff med løk, svinesnitzel, fiskeboller i karrisaus og marinert svinefilet på menyen. I tillegg får beboerne enten dessert eller suppe hver dag.

Det går minst seks uker før neste gang noe av dette står på menyen igjen.

Kokkene er i samtale med de eldre og hører på hva de selv vil ha.

— Det aller meste er laget fra bunnen av. Hvis vi må bruke posesupper, er dette bare en basis som vi jobber videre ut fra, sier Berg Nilsen, som har jobbet som kokk på hoteller, cruiseskip og oljeplattform.

Flørtende gamle damer

Så vidt Eide kjenner til, er Slettebakken den første institusjonen i Bergen som fra høsten innfører lunsj klokken 13 og middag tre timer senere.

— Kjøkkenreformen skulle gjøre hverdagen mer fleksibel på institusjonene, siden middagen kunne serveres når som helst. Den serveres fortsatt klokken 12.30 til 13.00 over alt, sier Eide.

— Vi synes det er veldig god middag her, sier en dame ved kaffebordet.

Bordene er pent dekket, med mansjetter med navn på.

— Og de er så skjønne med kokkene, damene småflørter litt med dem, sier Eide.

Også Domkirkehjemmet og Røde Kors sykehjem lager maten på eget kjøkken. De har bare gode erfaringer.

— Vi er fornøyd med situasjonen slik den er nå. Jeg har jobbet på et annet sykehjem der vi fikk mat fra storkjøkken, og har ingen store betenkeligheter med det, men vi har det flott slik vi har det nå, sier Aase Ramtast Stray, institusjonssjef ved Domkirkehjemmet. Kjøkkenreformens tidligere prosjektleder Håkon Gjelsvik har permisjon fra stillingen og ønsker ikke å kommentere saken.