SVs forslag om å erklære Bergen som skatteparadisfri sone ble nedstemt med kun stemmene til SV, Rødt og delvis Miljøpartiet De Grønne (på tre av fire punkter).

— Bergen kommune bør ikke inngå kontrakter med selskap i, eller med økonomisk tilknytning til, skatteparadis, foreslo Tina Åsgård (SV).- Det vil i så fall bety at vi ikke kan handle med land som Sveits, Luxembourg, USA og Japan, repliserte Robert Monsen (H).

Venter på stortingsmelding

I stedet vedtok flertallet at "Bergen kommune med bekymring på de samfunnsskadelige og konkurransevridende konsekvensene som skatteparadiser kan ha".

Det er varslet stortingsmelding om skatteparadiser våren 2013. Når land-til-landrapportering er innført i Norge og stortingsmelding om skatteparadiser er ferdigbehandlet i Stortinget, ber bystyret om at byrådet legger frem sak om eventuelle tiltak mot skatteparadis i kommunens innkjøpsstrategi.

— Det betyr at vi slutter oss til SVs intensjoner, og får gjort et bindende vedtak om dette i bystyret, mente Harald Schjelderup (Ap).

Han påpeker også at bystyret har vedtatt å innføre såkalt land-for-land-rapportering ved kommende anskaffelser.

— Det er et viktig prinsipp fordi det gjør det vanskeligere å skjule eller trikse med beskatning, sier han.

Norman: - Avskyelig

SV og Rødt angrep derimot flertallet for å ta for lett på problemet med skatteparadiser. Det fikk økonomiprofessor Victor Norman (H) til å reagere.

— Jeg gir min fulle tilslutning til alt Torstein Dahle sa om skatteparadiser. Han slår inn åpne dører. Vi synes alle at skatteparadiser er avskyelige. Spørsmålet er om dette er rett måte å håndtere problemet med skatteparadiser på. Jeg tror ikke SV har funnet noen genial måte som ingen andre har klart tidligere, sa Norman.