Inge Morild og Peer Kåre Lilleng fra Gades Institutt forklarte seg som sakkyndige i Nordhordland tingrett onsdag. De fikk flere spørsmål knyttet til knivskaden som tok livet av Kai Albert Foss natt til 4. februar i år på Brattholmen.

Foss døde av blødninger på Haukeland universitetssjukehus etter å ha blitt stukket i magen. Han hadde et åtte centimeter langt sår.

Verken Morild eller Lilleng kunne fastslå hva som skjedde den aktuelle natten ut fra de skadene de har sett på tiltalte og avdøde Kai Albert Foss.

Sentralt i rettssaken er spørsmålet om tiltalte ble stukket først. I retten har 30-åringen forklart at han og Kai Albert Foss rullet rundt på asfalten i et basketak og at han ble stukket av Foss. Han fikk så tak i kniven og stakk bakover i selvforsvar da han traff Foss.

Stort blodtap

— Vi hadde forventet at det skulle være mer sårskader på albuer og knær på både avdøde og tiltalte når vi har hørt forklaringen om at de rullet rundt på asfalten, uttalte Lilleng og Morild i retten.

— Ruller man rundt på asfalt med en mann over seg, kunne man forvente hudavskraping på albuer og knær på tiltalte. Det har vi ikke funnet, sa Inge Morild.

Det ble en rekke spørsmål knyttet til hvordan de to menne hadde vært plassert i forhold til hverandre, og hvordan Foss ble påført det dødelige knivstikket. Rettsmedisinerne kunne utelukke det ene eller det andre.

De holdt det imidlertid som usannsynlig at Foss kunne ha vært i stand til å stikke den tiltalte 30-åringen etter at han selv hadde blitt truffet av det dødelige stikket.

— Det stikket han fikk medførte stort blodtap. Han ville trolig segne om etter kort tid, kanskje 10 sekunder, sa Inge Morild.

- Sjelden selvpåført

Forsvarer Randulf Schumann Hansen vil etter alt å dømme benytte det poenget i sin prosedyre. Det kan underbygge tiltaltes påstand om at han først ble stukket før han selv stakk den andre.

Rettsmedisinerne fikk også spørsmål om Foss kunne ha blitt stukket mens han sto.

— Vi har hørt at Foss har fått raskt blodtrykksfall. Vi har hørt et vitne som mener han falt som en stor sekk. Er et slikt fall forenlig hvis man sto oppreist og ble stukket, spurte aktor Eirik Stolt-Nielsen.

— Ja, svarte de to.

Det ble også spurt om tiltalte kunne ha stukket seg selv. Ifølge rettsmedisinerne er det mulig, men det er sjelden man ser slike selvpåførte skader. 30-åringen kan også ha blitt skadet av kniven mens han holdt den, uten at Foss stakk ham.

Torsdag er det prosedyre i rettssaken.

KJØKKENKNIV: Kai Albert Foss døde av blødninger på Haukeland universitetssjukehus etter å ha blitt stukket i magen med denne kniven.
POLITIET