Litt etter klokken 05, natt til lørdag, trener seks personer på treningssenteret Itrain. Et overvåkningskamera på senteret fanger bremselysene på det som fremstår som en kraftig bil — trolig en SUV. Ingen registreringsnummer skal være mulig å se.

Derimot skal to personer være synlige idet de står utenfor og ser inn i treningssenteret.

Der, bare noen meter unna, snakker to treningskamerater sammen. De to utenfor blir stående og vente i flere minutter.

Først da de to treningskameratene går hver til sitt for å trene videre, tenner de to mennene hodelyktene sine. De går løs på ytterdøren som skal føre dem inn til det som er en av Europas største samlinger av kinesisk kunst.

Ingen på treningssenteret oppdager tyvene.

Fem forsøk

Etter fem forsøk på å bryte døren opp, ett minutt og 26 sekunder senere, kommer de seg inn, ifølge registreringer i låsesystemet. Derfra går de til neste dør, som er uten alarm. Den åpner de på bare sekunder. Dørene har elektronisk lås, med en låsbolt på rundt syv millimeter.

Klokken 05.18 kom de to innbruddstyvene inn i gangen i Olav Kyrres gate 22. Derfra skiller bare en glassvegg tyvene fra kinasamlingen på Vestlandske kunstindustrimuseum. Glassveggen er omtrent like motstandsdyktig som en vanlig bilfrontrute.

Alarmen går først idet en sensor inne ved kinasamlingen registrerer bevegelse.

Sprayet over sensorer

Også i gangen utenfor kinasamlingen står tre sensorer. Da BT så dem søndag kveld, var to av de tre sprayet over med en seig masse. Den tredje er bedre gjemt. Det er usikkert når sensorene ble dekket til, men de skal, ifølge driftsselskapet, ikke ha vært slik en uke tidligere.

Sensorene var uansett ikke i drift. De overvåket tidligere malerier som for noen år siden var utstilt på veggene.

Tyvene brøt seg inn via Olav Kyrres gate 22, der både Nav, et finansfirma, en eiendomsmegler og Bergen kommune leier. Også under innbruddet i 2010 tok tyvene seg inn gjennom nabobygningen, den gang gjennom garasjen i Christies gate.

— Museets ansvar

Olav Kyrres gate 22 eies av Teigland Eiendom, mens Odfjell Eiendom har ansvaret for driften. Begge sier at de ikke har diskutert sikkerhetstiltak som berører Permanenten.

- Jeg kjenner ikke til at vi har fått noen henvendelser om sikkerheten for museet. Vi har alarm på vår dør. Sikkerheten i museet er deres ansvar, sier Jens Petter Teigland, styreleder i Teigland eiendom.

Heller ikke Odfjell Eiendom har vært diskutert sikkerhetstiltak med museet eller kommunen, ifølge driftsansvarlig Helge Nygård.

- Permanenten og Olav Kyrres gate 22 er to helt selvstendige bygg. Vi har kun driftsansvaret for et helt ordinært kontorbygg. Det har ikke vært noen diskusjon om sikkerhetstiltak etter innbruddet i 2010, sier Nygård.

— Gjort mye arbeid

Erlend G. Høyersten, direktør ved Kunstmuseene i Bergen, sier museene har gjort «mye sikkerhetsarbeid de siste tre årene».

- Vi er selvsagt i dialog med nabobygget. Man ser alltid på ulike faktorer som kan benyttes i et innbrudd, uten at jeg kan gå inn i detaljer. Samtidig er nabobyggets skallsikring nabobyggets ansvar, sier Høyersten.

Han hadde i helgen ikke oversikt over detaljene i sikkerhetsarbeidet.

Høyersten, som i løpet av sine tre år som direktør har opplevd to innbrudd ved Kinasamlingen, karakteriserer det tyvene fikk med seg som «virkelig gode saker». Ut fra overvåkningsvideoen politiet har frigitt, er tyvene målrettede: De går rett til montrene de vil stjele fra.

- Det ser ut som de har hatt med seg ferdig emballasje de bare kunne putte det de var interesserte i. De tok ting av høy verdi, mens annet ikke ble tatt ut av montrene de knuste.

- Etterforsker for fullt

Politiet avsluttet lørdag kveld de kriminaltekniske undersøkelsene i Permanenten.

- Etterforskningen fortsetter med full styrke på andre områder, sier jourhavende politijurist Arne Fjellstad i Hordaland politidistrikt.

Politiet har blant annet innhentet bilder fra en rekke overvåkingskameraer i kvartalene rundt Permanenten.

- Vi er ennå ikke ferdige med innsamlingsfasen. Vi har heller ikke kommet så langt at vi har fått analysert alt. Av etterforskningstaktiske hensyn kan jeg ikke gå i detalj om hva vi har funnet, sier Fjellstad.

- Vi har opplysninger som er interessante og som vi jobber videre med, men vi har ingen konkrete mistenkte, sier politijurist Laila Karin Skeide.

Kripos er varslet. Det er Kripos som har ansvaret for å etterlyse tyvegodset gjennom Interpol.

-  Det kan ikke utelukkes at disse gjenstandene vil føres ut av landet eller ut av vårt politidistrikt. Da er det naturlig å varsle dem innledningsvis, sier Skeide.

Politiet oppfordrer folk som har oppholdt seg på ett av de tre åstedene, om å kontakte politiet, selv om de ikke har sett noe spesielt. Det gjelder i området ved Permanenten, og ved bilbrannene i Løbergsveien, og Nyhavnsveien.

tyveri 6.jpg
BRØT SEG INN: Tyvene brukte under halvannet minutt på å komme seg inn ytterdøren inn i Olav Kyrres gate 22. Derfra skilte bare en glassvegg dem fra verdigjenstandene i Permanentens kinasamling. Seks personer var på treningssenteret vegg i vegg. Før tyvene brøt seg inn, ventet de til to treningskamerater gikk lenger unna. Inne i gangen var to av de tre sensorene sprayet over med en seig masse. Den tredje sensoren var mindre synlig.
tyveri3.jpg