Mest trolig havner kassert elektrisk leketøy i bosset sammen med annet restavfall.

Det er i fersk miljøundersøkelse utført for Bergen kommune at 48 prosent av de spurte oppgir å vite at kassert elektronikk kan leveres tilbake til forretninger som selger slike varer.

Men dette gjelder altså ikke for elektrisk leketøy, som det etter hvert finnes svært mange forskjellige typer av.

— Vi har ordning med innlevering av leketøy som er boss. Og vi har hengt opp en plakat som forteller kundene om det, men det er jo ikke sikkert alle ser den. I hvert fall er det ingen som har kommet til oss og levert inn leketøy, sier daglig leder Gerd Falck i Lekestasjonen-Leker og Hobby AS på Bergen Storsenter.

Plikt til å ta imot

På telefon fra BT svarer leketøysbutikkene både hos Sundt og i Galleriet at de har returordning for elektriske og elektroniske leker, men at nesten ingenting blir levert inn.

I Naturvernforbundet Hordaland synes man dette er sørgelig.

— Leketøy som går på strøm eller batteri inneholder ofte miljøfarlige stoffer som bly, kvikksølv eller kadmium. Aller helst bør man unngå å kjøpe slike leker. Gjør man det likevel, er det viktig å huske på at leketøysbutikken har plikt til å ta imot leken som boss når den en gang går ut av bruk. Slike leker skal nemlig behandles som spesialavfall, og ikke kastes i det vanlige bosset hjemme, sier Bjørn Ove Jansen fra Grønn Hverdag til Bergens Tidende.

Godt synlig plakat

Plakaten i leketøysbutikken på Bergen Storsenter var slett ikkje gjemt bort, men den var heller ikke plassert slik at den naturlig falt i blikket.

— Vi henger den over kassen, så synes den bedre, sier Gerd Falck, og vips, opp på en krakk, så er plakaten om returordningen mye mer synlig for alle og enhver.

Bjørn Ove Jansen og Sverre Stakkestad fra Naturvernforbundet har også tatt turen innom butikken i Bergen Storsenter, og de er tilfreds med den nye plasseringen plakaten har fått.

I tillegg lar Bjørn Ove Jansen Gerd Falck overta en stor bunke med kort som orienterer om returordningen, og som butikken kan legge ved elektriske eller elektroniske julegaver.

— Folk flest er mye mer klar over denne returretten når det gjelder store elektriske artikler som komfyrer eller fjernsynsapparater. Men små elektriske ting som lekebiler eller ting som piper og lyser er det veldig lett å kaste i det vanlige bosset. Hvert år selges over 800 tonn elektriske og elektroniske leker i hele landet, men bare fem tonn leveres inn, sier Sverre Stakkestad.

RETURORDNING: Denne plakaten skal finnes i alle leketøysbutikker og opplyse kundene om retten til retur av elektriske leker som er gått ut av bruk.<p/>Foto: GISKE STARK