Søndag kveld og mandag formiddag ble det målt høye forurensingsnivåer både på Danmarks plass og ved rådhuset, særlig for svevestøv.

Bergen kommunes beredskapsråd har i ettermiddag hatt møte på grunn av den dårlige luftkvaliteten i sentrum. Kommunens beredskapsplan ved dårlig luftkvalitet skal nå følges, og foreløpig blir disse tiltakene satt i verk:

  • Informasjon og helseråd til befolkningen.
  • Gaterengjøring intensiveres, veier skal vaskes for å få bort svevestøv.
  • Havnevesenet kontaktes for å få flyttet båter i indre havn.
  • En generell oppfordring om kameratkjøring, kollektivreising og at folk tenker gjennom bilbruken.

Foreløpig blir det altså ikke innført par— og oddetallskjøring eller annen restriksjon på bilbruk.

Vurderer strengere tiltak

Informasjonsdirektør Eva Hille sier kommunen vil følge situasjonen fra time til time og kan ikke utelukke restriksjoner på bilkjøring i dagene som kommer.

I en pressemelding ber kommunen om at personer med astma og allergier må være oppmerksomme de neste dagene.

— Voksne og barn med astma, kroniske luftveislidelser og hjerte- og karsykdommer har betydelig risiko for en forverring av sine plager. Vi råder dem til å unngå å oppholde seg utendørs i de forurensede områdene, mellom Fjøsangerveien og sentrum, sier Arve Bang, overlege ved etat for helsetjenester i Bergen kommune.

Også allergikere vil kunne oppleve kraftigere symptomer fra luftveiene.

— Avhengig av reaksjon, tilrådes det at også de unngår å oppholde seg utendørs, sier Bang.

«Lokket» har ikke oppstått

Måleren for svevestøv på Danmarks plass har vært ute av drift siden fredag. Den blir reparert mandag ettermiddag og skal være i drift fra tirsdag, ifølge kommunen.

Det såkalteinversjonlokket som har skapt dårlig byluft i byen tidligere vintre, har ennå ikke oppstått.

Vanligvis er luften varmest ved bakken og kaldest oppe i høyden. Når forholdet er omvendt, oppstår dette fenomenet som blir kalt inversjonslokket. Da legger den varme luften seg som et lokk over bergenserne. Du kan følge de to temperaturene på nettsiden til geofysisk institutt.

Værmeldingene tyder på rolige vindforhold i Bergen de neste dagene. Det vil gjøre en bakkeinversjon mer sannsynlig. Først torsdag ventes vind og nedbør, noe som trolig vil fjerne inversjonen.

Vil du parkere bilen av hensyn til de lungesyke? Si din mening i feltet under.