Siden registrering av småbåter ble frivillig 1. januar 2003 har én av tre båteiere droppet registreringen. Det synes verken politiet, forsikringsbransjen eller Redningsselskapet noe om.

Helt på trynet

— Det er helt på trynet at politikerne omgjorde den pliktige registreringen av småbåter, til å bli frivillig, sier informasjonssjef Ingvar Johnsen i Redningsselskapet.

Småbåtregisteret administreres av Redningsselskapet. De tar 300 kroner for nyregistrering, og 100 kroner i årsavgift. Våren 2003 var 335.000 båter registrerte. Nå er kun 225.000 båter registrert. Samtidig øker antall fritidsbåter på sjøen.

— Vi synes det er ansvarsløst av båteiere ikke å registrere, fremholder Johnsen.

Var ikke registrerte

Forsikringsselskapene holder fast på at eierne ikke får utbetalt en krone, hvis ikke båten har fått tildelt et registreringsnummer.

— Vi ønsker at det skal være obligatorisk å registrere småbåtene, fordi det er lettere å finne riktig eier til stjålne båter, sier informasjonsdirektør Preben Sandborg Røe i Finansnæringens Hovedorganisasjon, som er en sammenslutning av Norges Forsikringsforbund og Den norske Bankforening.

Når en båt er registrert, tar det politiet noen minutter å finne eieren. Ingen av de fire båtene som ble funnet etter tyveriraidet på Sotra i helgen var registrerte.

— Det vil si, en av dem har faktisk registreringsnummer, men den lå hjemme hos eieren i en skuff, sier politibetjent Svein Storebø ved Fjell og Sund Lensmannskontor. Nå ber de publikum om hjelp for å finne eierne.