• Hvor er Ruben? spurte Ragnhild Antonsen på telefon hjemmefra. Hun sto og holdt barnebarnet i hånden. - Han er her, svarte de i barnehagen.

Bestemoren anslår at 4-åringen hadde vært borte fra Follese barnehage i en time da hun ringte for å finne ut hvorfor han plutselig var kommet tuslende alene.

Hun ble mildt sagt sjokkert da hun forsto at de ikke hadde noen kontroll på hvor han var. Rubens mamma, Renate Almklov Antonsen, er glad for at hun satt da hun fikk vite hva som var skjedd.

— Det som har skremt livet av meg, er at han var borte i en hel time uten at noen oppdaget det. Hva som helst kunne ha skjedd. Hovedveien går like nedenfor, og det er bare to minutter å gå ned til sjøen, sier moren.

Hun blir fremdeles skjelven når hun tenker på det som hendte.

Fant ikke storesøsteren

Storesøsteren Elise (5) var blitt hentet av bestefaren klokken 13.30 fordi hun skulle til frisøren.

— Ruben skulle si noe til meg, men han fant verken meg eller bessen, og da bare gikk han, forklarer storesøsteren.

Ruben nikker mens han slikker på en smeltende is.

— Har du lov å gå fra barnehagen alene?

— Ja, sier 4-åringen kjekt.

— Det har du ikke, sier storesøster strengt. Han bøyer hodet.

– Nei, for da får jeg bare kjeft, sier Ruben.

Han tenkte ikke på det da han denne mai-dagen klatret over porten og spaserte forbi hele barnehagen før han la i vei hjemover.

— Jeg gikk på siden av veien, altså! Ikke i midten der bilene kjører, forklarer han. Først gikk han hjem, men da ingen åpnet, gikk han videre til mormor og bessen.

— Plutselig sto han her med masse post og neven full av spiker, sier bestemoren.

Redd det skal skje igjen

Episoden har satt en støkk i hele familien.

— Ruben har en tendens til bare å gå hvis han får lyst til det. Jeg er bekymret for at han skal stikke av igjen, og har brukt veldig mye energi på å tenke på hvor galt det kan gå, sier mamma Renate.

Hun håper og tror at rutinene i barnehagen er endret, slik at Ruben ikke kan forsvinne ubemerket igjen, men helt trygg er hun ikke. Heller ikke barnehagesjefen i Askøy kommune kan love at noe slikt aldri vil skje igjen, men Aashild Ravnanger kan love at barnehagene skal gjøre alt de kan for å unngå slike episoder i fremtiden.

— Vi legger oss helt flate og kan bare beklage det som har skjedd. Det var et uhell og en svikt, og vi går nå veldig nøye gjennom rutinene for å sikre barna bedre i fremtiden, sier Ravnanger. Hun har gitt Renate Almklov Antonsen en skriftlig beklagelse etter hendelsen, og håper at foreldre har tillit til at barnehagene gjør jobben sin skikkelig.

— I dette tilfellet var det snakk om kommunikasjonssvikt i forbindelse med et møte som ble avholdt akkurat da gutten gikk, sier Ravnanger.

GIKK TIL MORMOR: Ruben Solem Antonsen (4) klatret over dette gjerdet da han stakk av fra Follese barnehage. Mamma Renate Almklov Antonsen blir fremdeles skjelven når hun tenker på at han var borte en hel time uten at noen i barnehagen oppdaget det. Storesøster Elise (5) tror Ruben gikk fordi hun var blitt hentet tidligere den dagen.
FOTO: EIRIK BREKKE