— Nå har de begynt å spraye på vinduene også. Det er like før de tar i bruk stiger for å komme høyere opp på veggen, sukker driftsleder Svein Fosse ved område 3 på Universitetet i Bergen.

Han betrakter mismodig et av byggene han har ansvaret for, Allégaten 55. På innsiden er det institutter for fysikk og realfag, men her på utsiden er det taggerne som har tatt kommandoen. På deler av den malte teglsteinsveggen er alt under to meters høyde dekket av sprayboks-skriblerier og større, mer fargerike graffiti-«verk».

Nitti på en natt

Tagging har lenge vært et problem for Universitetets driftsavdeling, som har oppsyn med over 100 bygninger på Nygårdshøyden. Men like før påske opplevde områdeleder Gunnar Mikkelsen en av sine svarteste morgener på jobb.

— Jeg har ikke sett på maken. I løpet av én natt hadde taggerne griset til minst 20 av våre bygg. Det var de samme signaturene som gikk igjen overalt, så det er ikke snakk om mange gjerningsmenn. Men de har påført oss utgifter for flere titusener, sier Mikkelsen.

Sammen med kollega Fosse sørget han for å få tatt bilde av samtlige skriblerier med tanke på politianmeldelse. Det ble over 90 bilder. I går startet driftsavdelingen arbeidet med å fjerne malingrestene.

— Her er vi nødt til å male om hele veggen. Spylingen er bare for å fjerne grønske før vi maler, roper driftsoperatør Svein Sundt over støyen fra en høytrykksspyler.

En vandring på Nygårdshøyden avslører at taggerne har herjet på private og offentlige bygg, gjerder og murer, store og små hus. Like ille er det i andre deler av sentrum og enkelte bydeler, for eksempel Fana.

Nulltoleranse i Oslo

Politiførstebetjent Paal Thorbjørnsen ved forebyggende seksjon i Hordaland politidistrikt ønsker ikke å gi taggerne oppmerksomhet, men medgir at det har skjedd en kraftig oppblomstring av tagge-vandalisme det siste halvåret.

— Oslo har hatt dette problemet i 20 år. I Bergen har det inntil for et halvt år siden vært et relativt begrenset problem. Det er klart at vi nå må ta det mer alvorlig og utarbeide en klarere strategi for å stanse hærverket. Vi må gjøre det helt klart at tagging er straffbart og medfører erstatningsansvar, sier Thorbjørnsen.

I Oslo har en såkalt «nulltoleranse-politikk» fra politi og vaktselskap og tett samarbeid med huseiere hatt en viss effekt, ikke minst for sterkt plagede Oslo Sporveier. Thorbjørnsen tror Bergen må lære av andre byers erfaringer.

Advarer mot taggevegger

— I juni får vi besøk av Robert Barrow fra New York-politiet, som tidligere har holdt foredrag i Oslo om graffiti og tagging. Selv om vi har helt andre tilstander i lille Bergen, må vi ta dette alvorlig. Det er skadeverk på andres eiendom, og jeg tror jeg har det store flertallet av byens borgere med meg når jeg sier at dette vil vi ikke ha. Tagging er en forsøpling av byen som lett fører med seg andre former for hærverk og kriminalitet, sier førstebetjenten.

Han advarer mot snillisme i behandlingen av fenomenet.

— All erfaring viser at opprettelsen av steder der unge kan tagge lovlig, tagge-kurs og liknende kun er en invitasjon til å tagge andre steder. Ungdom som stanses med spraybokser kan si at de var på vei til den lovlige veggen, og slipper unna med det, påpeker Thorbjørnsen.

UENDELIG JOBB: Driftsoperatør Svein Sundt går til kamp mot grafitti på et av universitetets bygg i Allégaten. - Vi prøver å få det vekk med lynol og høytrykkspyler, men her må vi male hele veggen på nytt, sier han.<br/> Foto: Ørjan Deisz