Før helgen fortalte NRK Sør-Trøndelag at både byggesakskontoret og Trondheim havn har fått en rekke klager på det beboerne oppfatter som sjenerende støy fra måkeskrik og båttrafikk.

De flere hundre praktfulle boligene ligger ved havnen midt i Trondheim sentrum og er lik leilighetskomplekset Måseskjæret i Bergen. Men blant Bergens havne-immigranter er det lite fuglefiendtlighet å spore.

— Nei, det der synes jeg er mildt sagt tåpelig! Når man velger å flytte ut til sjøen, må man tolerere at det både er måker og båter der, sier Honoria Bjerknes Hamre og klukker.

Hun bor på Måseskjæret og kunne ikke tenkt å bytte rede tross båttrafikk og sjøflyanløp utenfor stuevinduet.

— Vet du hva jeg ville klage til kommunen over? spør Bjerknes Hamre. - Jeg ville klaget over at det ikke er småfuglesang her om våren!

Det blir raskt muntert på Måseskjæret når Bergens Tidende lurer på om det er noen bråkete måker i nærheten.

— Hørt sånn tull! Jeg har overhode ingen problemer med støy! Trønderne bør ikke flytte slik til hvis de ikke tåler det, sier én som vil være anonym. Han foreslår å gi dem husvære på Nattlandsfjellet.

— Ingen fugler eller båter har plaget oss. Noen ankrer opp utenfor her, men det kan vi ikke nekte dem. Det var deres sted før det var vårt, bemerker en annen.

- Jeg hater måker!

Honoria Bjerknes Hamre avslører at hun ikke er overbegeistret for kråkene som holder til i fjærsteinene utenfor det felles utebassenget på Måseskjæret. Men hun er langt fra å kreve portforbud for fjærkreet.

— Måkeskrik bringer gode minner om sjø og båtliv. Vi bor riktignok like ved en sjøflyhavn og om sommeren starter flyene rett utenfor, men det finner vi oss i, sier hun.

Trønderne må nok reise langt fra Måseskjæret og Bergen for å sanke sympati for sin sak. Et tips er likevel satiriker Odd Børretzen.

— Jeg hater måker. De skriker og oppfører seg som dyr, erklærer han i en av sine sanger. Men han kan neppe gjøre mirakler for akk så rådløse trondhjemmere.

NEBBETE MÅKER: Honoria Bjerknes Hamre har overhode ingen forståelse for rikingene på Solsiden i Trondheim. - De bruke ikke flyttet til sjøen hvis de ikke liker måker og båter!
FOTO: MARTE ROGNERUD