Sykepleiere ved Luranetunet i Os, Ravnanger sykehjem på Askøy og Odinsvei sykehjem i Bergen får i ettermiddag vite at de er de neste som blir tatt ut i streik.

I tillegg blir nok en sykepleier ved Haukeland Pasienthotell og to nye ved Søreide sykehjem tatt ut. Totalt vil det utgjøre 30 streikende sykepleiere i Hordaland. Pasienthotellet er drevet av Medirest, mens de andre er det Aleris Omsorg AS som driver.

Motiverte streikende

Tariffavtale med pensjonsrett og full lønn under sykdom. Det er de viktigste kravene fra Norsk Sykepleierforbund (NSF). Forbundsleder i Hordaland, Mary-Anne Golten mener det er økonomi og bunnlinje som styrer de private aktørene i helse— og omsorgstjenestene.

Streiken startet i Oslo, Akershus og Rogaland tirsdag morgen. I går ble også 14 sykepleiere i Hordaland tatt ut i streik. I NHO-området er totalt 100 av 300 sykepleiere i streik. Det er nå brudd i forhandlingene mellom NHO Service og NSF.

— Vi har vært i streik i to dager og kan holde på ganske lenge med utgangspunkt i at arbeidsgiver tar ansvaret sitt alvorlig med å søke dispensasjoner for å ivareta liv og helse, sier Golten.

Ingen tegn til løsning

Golten er klar på at det ikke er aktuelt for sykepleierne å kompromisse med kravet om det hun sier er helt elementære rettigheter i arbeidslivet.

— Det er ganske betenkelig at vi må streike for tariffavtale i 2010. Noen har sovet i timen når de har inngått kontrakt med private aktører uten å sikre at de har avtaler som sikrer sykepleiernes lønns-og arbeidsvilkår, sier Golten.

Hun har i dag vært på streikestand både utenfor Søreide sykehjem og Haukeland Pasienthotell. De streikende er ved godt mot, mener hun.

— De streikende er motiverte. Vi har en velfylt streikekasse og kommer ikke til å kompromisse. Dette er en veldig viktig streik for sykepleierne, sier Golten.

Uforsvarlig bemanning

Administrerende direktør i NHO Service, Petter Furulund, mener at bemanningen på sykehjemmene som er tatt ut i streik, ikke lenger er forsvarlig.

— Den bemanningen man har i hverdagen er ikke overdimensjonert fra før av og her får vi ikke dispensasjon til å holde bemanning på søndagsnivå engang. Vi mener at dette ikke er forsvarlig, men verken NSF eller Helsetilsynet er enige med oss. Dette skal vi leve med dag etter dag, sier en oppgitt Furulund.

Han mener det handler om en maktkamp, og viser til at NHO Service har en avtale med Fagforbundet som også NSF kan få.

— Vi kjemper mot en utrolig vrangforestilling. Dette dreier seg om en maktkamp der NSF vil ha all makt, mens vi mener at lønns- og arbeidsforhold bør fastsettes i den enkelte bedrift slik at man kan belønne de dyktige medarbeiderne, sier Furulund.

Sykepleiere blir sykmeldt

Furulund mener konsekvensene for de arbeidende sykepleierne også er begynt å vise seg. Flere av dem går nå både som sykepleier og daglig leder.

— Konsekvensene er at en del av dem blir utslitte og sykmeldte. I går ble syv sykepleiere ved et av våre sykehjem sykmeldte, en klar konsekvens av at man kjører dem som er på jobb veldig hardt nå.

Han slår fast at NHO Service ikke kommer til å ta initiativ for å komme tilbake til forhandlingsbordet.

Hva mener du om sykepleierstreiken?