— Vi hadde ikke forventet noe, men vi håper at det sterke engasjementet kan føre til en konstruktiv dialog med NRK, sa ordfører i Eid kommune, Kristen Atle Hundeide.

Han representerte alle de 26 ordførerne i Sogn og Fjordane og fylkesordføreren.

- Ikke rør NRK-kontoret

— Ikke rør NRK Sogn og Fjordane, heter det i oppropet som Hundeide har tatt initiativet til. Han hadde med seg 11.040 underskrifter fra folk i Sogn og Fjordane som vil beholde distriktskontoret.

Sogn og Fjordane er sammen med Finnmark et av distriktene med størst lytteroppslutning.

— Underskriftene ble samlet inn midt i fellesferien, og det viser for et engasjement folk har i denne saken, sier Hundeide.

Kringkastingssjef Bernander tok med underskriftslistene til NRKs styre som skal behandle distriktssaken mandag. NRK har redusert tallet på distriktskontorer fra 17 til 11.

— Vi ber om at distriktssammenslåingen ikke blir behandlet av styret mandag, sier Hundeide.

KrF på glid?

Kristelig Folkepartis sentralstyre skal fredag behandle saken. Ordfører i Gulen kommune, Trude Brosvik som var med i delegasjonen, er medlem av sentralstyret. Også flere av KrFs fylkesledere krever saken utsatt.

Kirke- og kulturminister Valgerd Svarstad Haugland (KrF) har varslet at hun vil ta stilling til forslaget om omleggingen når og hvis det blir en sak for generalforsamlingen. Hun vil også vurdere om omleggingen av distriktskontorene blir så omfattende at Stortinget må behandle den.

Spydspiss for nynorsken

— NRKs distriktskontor i Førde er et talerør for alt som heter kultur og næringsliv i Sogn og Fjordane. Dessuten fungerer NRK-kontoret som en spydspiss for nynorsken, sier ordfører Hundeide.

Han viser til at folk i Sogn og Fjordane venter seg et dårligere tilbud dersom Førde-kontoret blir slått sammen med Hordaland-kontoret.

Kringkastingssjefen har også foreslått å slå sammen kontorene i Buskerud, Vestfold og Telemark og kontorene i Troms og Finnmark. Han skal spare 10 millioner kroner.

(NTB)

INGEN LØFTER: Kristen Hundeide (f.v.), ordfører i Eid, Trude Brosvik, ordfører i Gulen, og Erling Sande, nestleder i hovedutvalg kultur i Sogn og Fjordane fylkeskommune, overleverte 11.400 underskrifter til støtte for fortsatt å opprettholde NRKs distriktskontorer, til NRK-sjefen John G. Bernander (t.h.) på Marienlyst torsdag.
Foto: Scanpix